Nincs esély, éhezni fogunk!

A Föld népességének egy hetede fog éhezni az év végétől. Az élelmiszerárak drágulását nem lehet megállítani az FAO felmérése szerint.

Gazdanet2012. 10. 06. szombat2012. 10. 06.
Nincs esély, éhezni fogunk!

A közeljövőben maradnak a magas élelmiszerárak, és szélsőséges ingadozásokra is számítani lehet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) csütörtökön közzétett jelentése szerint. A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index szeptemberben 216 pont volt, 3 ponttal magasabb, mint az előző hónapban. Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. A szeptemberi áremelkedést elsősorban a hús- és tejtermékek, valamint a szemes termények drágulása idézte elő.

A FAO arra figyelmeztetett, hogy az árak már közelítenek a 2008-as élelmiszerválságot, illetve éhséglázadásokat kiváltó árszinthez. A szervezet egyszersmind lefelé módosította a globális szemestermény-termelésre vonatkozó előrejelzését: 0,4 százalékkal 2,286 milliárd tonnára a korábbi 2,295 milliárdról arra hivatkozva, hogy a rendkívüli szárazság megtizedelte a kukoricatermést Közép-és Délkelet-Európában.
 

Ezek is érdekelhetnek