Orbán ismét sokat ígért

Ígért földet, jövedelmet, keleti piacot, biztonságot, olcsó öntöző vizet, fiatalok támogatását, leszakadók felzárkóztatását, csökkenő rezsiköltségeket. Megfenyegetett külföldit, bankárt, átélő szocialista mezőgazdászt, zsebszerződőt, nagygazdálkodót. Orbán Viktor a Fidesz-KDNP-t támogató agrárképviselet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán vázolt szép jövőt.

Gazdanet2012. 10. 14. vasárnap2012. 10. 14.
Orbán ismét sokat ígért

- 2013-ban olyan változások történnek a magyar mezőgazdaságban, amelyekre 50-100 éve nem volt példa - jelentette ki a kormányfő a parlament előtt fekvő új földtörvényre utalva. Ez kizárja a külföldiek tulajdonszerzését, ahogy francia és osztrák szabályozás is ilyen hatású. Ez ugyan uniós alapelveket sért, de jó jogi szabályozás tényleg megteremthet ilyen feltételrendszert. Ahogy e törvénnyel akarják azt is elérni, hogy eltüntessék a nagyüzemeket. Orbán szerint „a szocialista mezőgazdaság szocializmust túlélt híveinek kora ugyanis lejárt”. Sőt a passzus véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi „a zsebszerződéssel kilopott földet”, megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot - állítja Orbán, aki viszont nem beszélt arról, hogy mi lesz a jövőben a Fidesz vezérkarhoz igen közel álló nagybirtokosokkal? Elég csak az évezred elején a privatizációs törvény hatálya alól kivett 12 állami gazdaság tulajdonosaira, a mostani állami földbérleti rendszer igazi kedvezményezetteire gondolni. Ők ugyanis a most elgondolt 1200 hektáros maximális birtokméret többszörösén gazdálkodnak.

S ha már fiatal parasztok előtt szónokolt Orbán, megígérte azt is - ahogy azt tette Fazekas Sándor szakminiszter is, mikor még 80 ezer hektár új állami föld bérbeadását ígérte meg -, hogy a jövőt a fiatalok érdekei szerint alakítják. Lesz biztos agrárjövedelem, az orosz és keleti nyitással lesz piac, lesz öntözési hivatal, így olcsó öntözővíz is – „Hogy van az, hogy Izrael előttünk van egy utcahosszal e tekintetben és sokkal nagyobb területet öntöz, mint mi?”.

Orbán Viktor szorgalmazta azt is, hogy folytatódjon az állami földbérletek megújítása. „Ahol hús van, légy is van" – utalt Ángyán József volt államtitkár számadatokkal bizonyított, érdemben nem cáfolt állításaira, miszerint az állami földek 70-80 százalékát alig 20-25 családhoz, vállalkozáshoz köthető tulajdonos szerezte meg -, s biztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy „tessék még több földet elvenni a hosszú távú gazdálkodási szerződésekből, és odaadni újaknak”. Vagyis azt javasolta, hogy élő szerződések ellenére szerezzék vissza bérlőktől az állami földeket és osszák ki a kormánynak kedvesebb szereplőknek. (Eddig egy esetben sikerült ilyen akció: egy Debrecen környéki nagyüzem – amelyet korábban Budai Gyula kormánybiztos is feljelentett, de alaptalanul – adott vissza 5 ezer hektárjából nyáron ezret. Le is állították a további zaklatást, vizsgálatokat.) Vagyis épülhet tovább a lojális tábor, ahogy az új agrárkamarának is beígért valamit Orbán: „minél nagyobb a változás, annál nagyobb a bónusz” Hogy e bónusz mit jelent, csak sejthető: az új agrárkamara mostani vezetői szinte egytől egyig a Magosz soraiból kerül ki, s készíti elő a 2013 tavaszára kiírt országos választásokat. E szervezet 300-400 ezer taggal fog rendelkezni, többmilliárdos vagyon és a hazai élelmiszer-gazdaság egésze felett rendelkezik majd a köztestületiségre és érdekképviseletre hivatkozva.

Orbán Viktor említette az átlagjövedelem alatti fizetéssel rendelkezők életszínvonalának emelését, valamint a „kifizethetetlen rezsiköltségek” csökkentését. Ezeknek nagyon örülhetnek az agrárproletárok is: a földtörvény miatt ugyanis egyrészt 30-100 százalékkal kell növelni a foglalkoztatottak számát a földterület arányában, másrészt az országos átlagkereseteknél most 25-30 százalékkal alacsonyabb agrárbérek is markánsan növekednek a következő években – legalábbis a kormányfő több ígéretét összerakva ez jön ki.

Ezek is érdekelhetnek