Újabb 20 ezer hektárt ad bérbe az állam!

Elindítja a harmadik földhaszonbérleti pályázati kört a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Most az NFA olyan területeket hirdet meg, amelyek szerződése egy éven belül jár le. Ezekre a földekre a mostani bérlők is pályázhatnak.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 11. csütörtök2012. 10. 11.

Kép: Csala Zoltán tuladonos mutatja a határkarót Domaszéki földügyek, a telkek határai papíron méterekkel arrébb vannak, mint a valóságban, térképek 2009.08.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Újabb 20 ezer hektárt ad bérbe az állam!
Csala Zoltán tuladonos mutatja a határkarót Domaszéki földügyek, a telkek határai papíron méterekkel arrébb vannak, mint a valóságban, térképek 2009.08.13. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Az NFA eddig két földhaszonbérleti pályázati körben hirdetett termőföld területeket. Ezek összesen 65 ezer hektárt tesznek ki. Ebből az első körben már több mint 20 ezer hektárra szerződést is kötött, amely jelenleg több mint 1200 darab szerződést jelent. Ennek háromnegyedét természetes személy kapta. Az átlagos birtokméret így pályázatonként közel 20 hektár. Az elnyert területek 60 százaléka 10 hektárnál kisebb. A területek több mint háromnegyedét természetes személyek kapták meg haszonbérletbe.

A második körben jelenleg már közel 7 ezer hektárra hirdetett meg haszonbérleti pályázatot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Ez több mint 370 pályázati felhívást jelent. A harmadik, most induló pályázati körben 20 ezer hektár földet hirdetnek meg. A pályázati feltételek alapvetően nem változnak. A feltételek között szerepel, hogy az állattartás a haszonbérlet teljes ideje alatt, azaz húsz éven keresztül kötelező lesz a nyerteseknek.

A földhaszonbérleti pályázati rendszer úgy van felépítve, hogy abban spekulálni lehetetlen – szögezi le a közlemény. A pályázatokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig jogszabályok szerint történik. Az NFA a jövőben is a gazdákért dolgozik, mivel tudjuk a földművelés nagyon kemény munkával jár, de tisztességes és kiszámítható megélhetést ad – olvasható a szervezet közleményében.

Ezek is érdekelhetnek