Valóvá vált a katasztrófafilm!

Eddig 20 milliárd dollárra becsülik a Sandy hurrikán okozta kárt. Az USA tíz államban és az amerikai fővárosban összesen 7,5 millió ember áramellátását szakította meg helyi idő szerint kedd reggelig a Sandy hurrikán, amely eddig 84 halálos áldozatokat is követelt.

Gazdanet2012. 10. 30. kedd2012. 10. 30.
Valóvá vált a katasztrófafilm!

A kedd reggeli összesítések szerint az Egyesült Államokban legkevesebb 16 emberhalt meg,, a Sandy így legkevesebb 84 emberéletet követelt a Haitin elhunytakkal együtt. A legnagyobb csapást New Jersey és New York államnak kellett elviselnie. Atlantic City, amelynek közelében a vihar hétfő este elérte a partvidéket, térdig érő vízben áll. Manhattan nagy része sötétségbe borult, a városrész déli csücskét elárasztotta a tengervíz, amely a New York-i metró alagútjaiba is betört. A földalatti egyes szakaszait csak négy nap alatt tudják ismét járhatóvá tenni.

A leszakadt villanyvezetékek több helyen tüzet okoztak. Queensben mintegy 50 lakás vált a lángok martalékává, igaz a tűzoltóknak még nem sikerült megállapítaniuk a katasztrófa okát. A New York áramellátását biztosító Consolidated Edison egyik manhattani alállomásán éjjel robbanás történt.

A még mindig hurrikánerejű ciklon távolról sem ült el: miközben a mintegy 1600 kilométer átmérőjű viharzónarendszer továbbvonult, Új-Angliát és az amerikai közép-nyugati államokat súlyos esőzések áztatják, és a Nagy Tavak környékén Kanadából is erős szelet jeleztek – Chicagóban például soha nem látott, 6-7 méteres hullámokat is vetett az Erie-tó, Virginiában és Nyugat-Virginiában 60 centiméternél is nagyobb hó esett.

Washingtonban, amelyet elkerült a vihar csapásiránya, kedden is állt a tömegközlekedés, a szövetségi hivatalok és az iskolák zárva tartottak. A vihar sújtotta régióban még nem indult újra a légi közlekedés.
 
 

Ezek is érdekelhetnek