Álőstermelők akadtak horogra! - 400 ezer kiló ismeretlen eredetű zöldségre leltek

Lecsapott a zöldségmaffia három telephelyére és több mint 400 tonna zöldséget koboztak el Újfehértón a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 30. péntek2012. 11. 30.

Kép: kinai piac ganz mávag terület bevándorlók adóellenőrzés 2008 03 20 Fotó: Kállai Márton

Álőstermelők akadtak horogra! - 400 ezer kiló ismeretlen eredetű zöldségre leltek
kinai piac ganz mávag terület bevándorlók adóellenőrzés 2008 03 20 Fotó: Kállai Márton

Az érintett hatóságok minden kétséget kizáró információk birtokába jutottak arról, hogy Újfehértó az egyik központja a nagybani piacon őstermelőként árusító azon álőstermelők csoportjának, akik a Lengyelországból származó burgonya- és hagymaszállítmányokat a magyar piacokon magyar árukként kívánják értékesíteni.

A 2012. november 28-án lezajlott fél napos akció keretében a NÉBIH munkatársai 316800 kg burgonyának és 1875 kg vöröshagymának rendelték el a megsemmisítését és zárolását, mindezek mellett pedig további 88600 kg burgonya és 15700 kg vöröshagyma jelölési hiba miatt zárolására is sor került. A NÉBIH várhatóan összesen 42,3 millió forint bírságot szab ki.

További eredménye a razziának, hogy a NAV Bevetési Főigazgatósága részéről a helyszínen szintén sor került jogsértés megállapítására. A NAV BFI ugyanis 60 liter gázolaj lefoglalását és a helyileg illetékes hatóság részére történő átadását rendelte el, mert annak eredetét az ellenőrzött személyek nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A várható jövedéki bírság összege 150 ezer forint. A helyszínen az adószakág revizorai összesen tizenkilenc esetben hajtottak végre ellenőrzést, amelyből hat esetben foglalkoztatotti, hét esetben pedig árueredet vizsgálatot kezdeményeztek. Ezek eredményének feldolgozása még folyamatban van.

Ezek is érdekelhetnek