Az inflációnál kétszer nagyobb drágulás vár ránk!

Habár az agrártárca nem várárrobbanást, a prognózisában szereplő drágulás mértéke csaknem duplája a várt inflációnak! Többet kell adni a kenyérért, a tejért, s húsért, a csirkéért. A zöldségek és gyümölcsök garantáltan többe kerülnek ebben a szezonban.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 29. csütörtök2012. 11. 29.
Az inflációnál kétszer nagyobb drágulás vár ránk!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) felmérésére alapozva úgy véli, hogy a következő fél évben árrobbanás nem, inkább egy 10 százalék körüli, akár több lépcsőben megvalósuló, élelmiszer-áremelkedés várható Magyarországon.

Az MTI írása szerint 2013 márciusáig a fehér kenyér fogyasztói ára a szakemberek szerint előreláthatólag legfeljebb 15 százalékkal emelkedik; a tej fogyasztói árának emelkedését a szakértők 5-7 százalék között valószínűsítik. A sertéshúsok fogyasztói árában a termelői árnál kisebb, maximum 5-10 százalékos emelkedéssel számolnak a kutatók. A bontott csirke fogyasztói árának emelkedését pedig 6-8 százalék között valószínűsítik a következő hat hónapban.

A fogyasztói árak emelkedésében a szezonális hatás is megjelenik, karácsony előtt a fogyasztói árak alapvetően emelkednek - állapítja meg a közlemény. A VM idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, amely szerint a múlt év októberéhez viszonyítva az élelmiszerárak 7,6 százalékkal emelkedtek. A nyári aszály, majd a terméskiesés miatt a magas takarmányárak alakultak ki, amely a feldolgozott, és hústermékek árában is emelkedést okozott.

Ezek is érdekelhetnek