Egyelőre elbuktuk a tokaji pert

Magyarország érvei ellen foglalt állást és döntött a tokaji ügyben az Európai Bíróság. Azt sérelmeztük, hogy Szlovákia jogtalanul használja bizonyos esetekben és boroknál a tokaji nevet.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 09. péntek2012. 11. 09.
Egyelőre elbuktuk a tokaji pert

Még tanulmányozza a következő lépés előtt az agrártárca azt az ítéletet, melyet az Európai Bírós hozott a szlovák tokaji borvidék uniós jegyzékbevételével kapcsolatban - írta az MTI. Az Európai Unió Bíróságának törvényszéke ugyanis tegnap elutasította azt a keresetet, amelyben Magyarország megtámadta, hogy a bizottság lecserélte az úgynevezett E-Bacchus jegyzékben a szlovákiai „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť” eredetmegjelölést a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" eredetmegjelölésre, vagyis elhagyta belőle a szlovák nyelvű ragokat.

Az Európai Bizottság még 2010 februárjában - Magyarország értesítése nélkül - úgy módosította a Szlovákiára vonatkozó bejegyzést, hogy az abban korábban szereplő „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť" megjelölést "Vinohradnícka oblasť Tokaj”-ra cserélte. Magyarország úgy ítélte meg, hogy ez a bejegyzés sérti a magyarországi Tokaj eredetmegjelölésű hazai borok jó hírnevét, valamint az ilyen borokat előállító termelők érdekeit. Ezért pert indított az Európai Unió Bírósága - annak első fokon eljáró szerve, a törvényszék - előtt a bejegyzés megváltoztatása érdekében. A magyar kereset tehát eleve nem érintette a Magyarország és Szlovákia között a Tokaj eredetmegjelölés használata körül folyó vita érdemi részeit.

A törvényszék indoklása szerint az oltalom alatt álló eredetmegjelölés cseréje a jegyzékben azért nem támadható meg, mert ez nem vált ki joghatást, valamint automatikusan megtörténik. Ez az eredetmegjelölés ugyanis már korábban is oltalom alatt állt az Európai Unióban. Ezen az a tény sem változtat, hogy Pozsony a szlovák bortörvény 2009-es módosításakor „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť”-ra változtatta azt.

A VM közleményében emlékeztet: az európai uniós borreform a bor eredetvédelemmel kapcsolatos végső döntési jogköröket az Európai Bizottsághoz utalta. A bizottság az E-Bacchus elnevezésű adatbázisban tartja nyilván az egyes tagállamok oltalom alatt álló eredetmegjelöléseit és földrajzi jelzéseit. A törvényszék nem a Tokaj eredetmegjelölés körüli vita érdemi kérdésében döntött, hanem eljárásjogi szempontok figyelembevételével hozta meg döntését.

A perben egy Magyarország számára kedvező ítélet egyébként azt jelentette volna, hogy az Európai Bizottságnak vissza kellett volna változtatnia a Szlovák Köztársaságnak tett E-Bacchus bejegyzést „vinohradnícka oblasť Tokaj"-ról "Tokajská/Tokajské/Tokajsk? vinohradnícka oblasť”-ra. A törvényszék ítélete értelmében a szlovák termelők - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - továbbra is a „vinohradnícka oblasť Tokaj” eredet-megjelölést használhatják. Az ítélet semmilyen formában nem érinti a tokaji borok magyarországi névhasználatát - olvasható a VM közleményben.

Ezek is érdekelhetnek