Fellebbezni kell tokaji ügyben!

A magyar kormánynak feltétlenül fellebbeznie kellene az Európai Bíróság igazságtalan ítélete ellen a magyar Tokaji bor és a magyar borászat érdekében - értékelte Tabajdi Csaba az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja az Európai Bíróságnak a Tokaj elnevezés ügyében hozott ítéletét.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 10. szombat2012. 11. 10.

Kép: Szüret borospince tokajhegyalja Tarcal, hordók, palack 2007.09.29. fotó: Németh András Péter

Fellebbezni kell tokaji ügyben!
Szüret borospince tokajhegyalja Tarcal, hordók, palack 2007.09.29. fotó: Németh András Péter

Az Európai Bíróság ítélete ahelyett, hogy megoldotta volna, tovább élezi a Tokaji elnevezés kapcsán Magyarország és Szlovákia között kialakult vitát. Bizonytalan jogi helyzetet eredményez, hogy a bírósági ítélet értelmében az uniós eredetvédelmi rendszerben a Tokaj eredetvédett elnevezés alatt két eltérő termékleírás is szerepelhet. Az egyik a Szlovákia által javasolt, míg a másik a jóval szigorúbb minőségi előírásokon alapuló magyar termékleírás. Ez versenyhátrányba hozhatja a magyar termelőket, csorbítja a Tokaji bor kiváló nemzetközi hírét. Mind az uniós fórumokon, mind pedig a kétoldalú magyar-szlovák kapcsolatrendszerben fel kell lépni a helyzet rendezése érdekében.

A szocialista politikus hangsúlyozta, folytatja küzdelmét a magyar Tokaji bor védelméért. "Újabb és újabb kérdésekkel fogok a Bizottsághoz fordulni, és minden lehetséges fórumon felszólalok a magyar tokaji védelmében mindaddig, amíg nem sikerül megnyugtatóan rendezni a szlovákiai Tokaj bejegyzést övező bizonytalanságokat. " - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A szocialista politikus hozzátette, hogy "a magyar álláspont szerint az európai eredetvédett elnevezés bejegyzését végző Európai Bizottság, valamint a szlovák hatóságok adminisztratív hibát vétettek az eljárás során. Ezt a tényt azonban úgy tűnik, figyelmen kívül hagyta az Európai Bíróság ítélete. A helyzet végleges megoldását az jelenthetné, ha a két ország végre megegyezne a Tokaji bor termékleírásáról, és lehatárolnák a Tokaji készítésére alkalmas termőterületet."

Ezek is érdekelhetnek