Keresik a legszebb konyhakertet

Országos kezdeményezéssé válik a Magyarország legszebb konyhakertje program. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a témához kapcsolódó konferenciasorozat második helyszínén, Püspökladányban népszerűsítette a Vidékfejlesztési Minisztérium által támogatott kezdeményezést.

Gazdanet2012. 11. 25. vasárnap2012. 11. 25.

Kép: Kertészeti bemutató és gyakorlat a Millenárison gyermekeknek is. 2012.04.07. Fotó: Bohanek Miklós

Keresik a legszebb konyhakertet
Kertészeti bemutató és gyakorlat a Millenárison gyermekeknek is. 2012.04.07. Fotó: Bohanek Miklós

A rendezvény háziasszonya, Kovács Szilvia karcagi alpolgármester ötlete alapján indult útjára a legszebb vidéki portákat bemutató verseny. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Kovács Szilviával együtt szorgalmazta "A legszebb konyhakertek" című vetélkedés elindítását.

Az elmúlt évtizedekben azt sugallták, hogy nem érdemes a konyhakerttel foglalkozni, mert drága a vetőmag, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbban hozzáférhetőek a zöldségek és gyümölcsök a kereskedelemben, és foglalkozni sem kell a haszonnövényekkel. Napjainkra kiderült, az üzletekben vásárolt termékek eredete olykor bizonytalan, és a minősége sem olyan, mintha magunknak megtermelnénk.

A Magyarország legszebb konyhakertje program ezen a tendencián szeretne változtatni. Kovács Szilvia szerint bárki képes lehet az önellátásra, és egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges zöldségeket tenni családja asztalára. A kertészkedés, a konyhakertápolás szépségét már az óvodásokkal, általános iskolás-korúakkal meg lehet szerettetni. A program a munkára nevelés egyik hatásos eszköze, amellett, hogy jelentős a közösségfejlesztő szerepe, valamint egészséges élelmiszerek előállítására, régi szokásokat felelevenítésre is kiváló lehetőség.  A szervezők bíznak abban, hogy országosan, lehetőleg minél több város, település csatlakozik a kezdeményezéshez - a "Tiszta udvar rendes ház" régi program mintájára.  A tárca bátorítja az önkormányzatokat, hogy támogassák, és minél több helyen hirdessék meg a kezdeményezést. A program feltett célja a vidék arculatának helyreállítása, a kertápolási hagyományok felélesztése, továbbadása nemcsak a fiatalabb generációknak.

 

Ezek is érdekelhetnek