Kereskedőház alakul Szabolcsban

Az agrártermékek hazai és külföldi értékesítésének elősegítésére kereskedőház létesült Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – jelentették be az alapításban közreműködő szervezetek.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 15. csütörtök2012. 11. 15.

Kép: ófehértó szövetkezet mezőgazdaság munka almatermesztés szüret jonagold foglalkoztatás 2011 10 04 Fotó: Kállai Márton

Kereskedőház alakul Szabolcsban
ófehértó szövetkezet mezőgazdaság munka almatermesztés szüret jonagold foglalkoztatás 2011 10 04 Fotó: Kállai Márton

Vinnai Győző, a szabolcsi kormányhivatal vezetője szerint a nyíregyházi központtal működő Szabolcsi Kereskedőház a megye 40 ezer őstermelőjének, valamint 3 ezer családi gazdaságának nyújt majd segítséget a mezőgazdasági termékek szervezett értékesítéséhez.

A kereskedőház szervezésében a szabolcsi földművelésügyi igazgatóság is részt vett 11 agrárkereskedő céggel közösen. A centrum a bel- és a külföldi piacra egyaránt közvetíti majd a Szabolcsban megtermelt mezőgazdasági árut, tisztességes árréssel dolgozik és az értékesítés nyereségéből jövedelem-visszaosztást is tervez a gazdálkodóknak – emelte ki Wachal Kálmán, az igazgatóság vezetője. A kereskedőház tevékenysége tavaszra futhat fel, s januárban – az orosz vámszabályok várható változása után – a hűtőházakba betárolt alma exportálásával indul. Az első évben, 2013-ban főként gyümölcsöt és zöldségfélét, azt követően pedig valamennyi mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termék értékesítését szervezi majd a létrehozott központ.

Az eseményen részt vevő Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta: hasonló kereskedelmi szervezet, magyar agrárcentrum létrehozását tervezik Oroszországban és Kínában, és az arab országokban.

Ezek is érdekelhetnek