Már a bor is!

A borhiány és a szőlőárak emelkedése miatt a legtöbb pincészet emeli árait, január 1-jétől a Varga Pincészet elemzése szerint 15-20 százalékos drágulás várható - írta az MTI.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 12. hétfő2012. 11. 12.

Kép: A szüret utolsó napja Tarcalon szölö bor dolgozó munkás napszámos 2011.10.14. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Már a bor is!
A szüret utolsó napja Tarcalon szölö bor dolgozó munkás napszámos 2011.10.14. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Ez alól csak azok a pincészetek jelentenek kivételt, amelyek a szokásos tavaszi áremelésen kívül már októberben is bejelentettek egy 10 százalék körüli emelést; nekik így csak 10 százalékos növelést kell végrehajtaniuk. Az elemzés emlékeztet arra, hogy az idén az alacsonyan fekvő területeken már a téli és a tavaszi fagy elvitte a fele termést, a homoki ültetvények pedig szinte kisültek a forróságban, a területek nagy részében 90 százalékos terméskiesésről beszélnek a gazdák. Az alföldi borvidékek nagy aránya miatt az országos terméskiesés 50-60 százalék körül lehet.

Az idén a szokásos 3-3,5 millió hektoliter helyett 1,2-1,5 millió hektoliter bortermés várható, - ezzel szemben a Hegyközségek Nemzeti Tanács szerint 1,8 millió hektó várható! - az ágazat idei veszteségét a terméskiesés miatt 60 milliárd forintra teszik. A korábbi évtizedek túlkínálatával szemben jelentős és tartós borhiány alakult ki, mert a pincészetek borkészlete oly mértékben csökkent, hogy azt egyetlen jó termésű évben már nem lehet behozni, ennek következtében tovább nőnek az árak.

Ezek is érdekelhetnek