Sok pénz mozdul meg mától!

Mától fizet ki számos agrártámogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 30. péntek2012. 11. 30.

Fotó: HAJDU D. ANDRAS

Sok pénz mozdul meg mától! Fotó: HAJDU D. ANDRAS

November 30-ától több mint 72 millió forintot utal közel 3000 gazdálkodónak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott, a juh és kecske állatállomány elektronikus jelölés támogatás keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). November végén, valamint december elején kapják kézhez az érintett gazdák a támogatásról szóló határozatukat, melynek összegét elkezdte utalni a hivatal. A támogatás normatív jellegű, az állatlétszámtól független, és degresszív, tehát összege az öt év alatt fokozatosan csökken. Így a 2011. évben gyártott és beszerzett eszközök után 0,82 eurót kaphattak, a 2012. évben gyártott és beszerzett egyedi jelölőeszközökre 0,61 eurót kaphattak az állattartók. A támogatás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábban Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal) által engedélyezett és a www.enar.hu honlapon közzétett elektronikus jelölőeszközök beszerzéséhez, a beszerzés költségeinek részbeni, utólagos megtérítéséhez vehető igénybe. Az elektronikus jelölőeszköz beszerezése akkor támogatható, ha az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben a kérelmező tenyészetéhez van hozzárendelve.


A Halastavi Környezetgazdálkodási Program keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vissza nem térítendő támogatással részlegesen kompenzálja az extenzív halastavakat üzemeltetők önként vállalt környezetgazdálkodásból eredő többletköltségeit és kieső jövedelmeit.
Az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában megvalósuló Halastavi Környezetgazdálkodási Programban a 2011-től 2016-ig, illetve 2012-től 2016-ig tartó támogatási időszakok tekintetében elindultak a kifizetések.
Az előbbi támogatási időszakra jóváhagyott 51 kérelemre november 30-ig a támogatás második részleteként összesen 352 millió forintot fizet ki az MVH. (Első részletként március 31-ig 351 millió forintot kaptak a kérelmezők.) A 2012. és 2016. közötti támogatási időszakra november 30-ig a támogatás első részleteként összesen 82,7 millió forintot utal 37 kérelmezőnek a Hivatal.


November 30-ig fizeti ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a cukorrépa-termelők 2012. évi nemzeti kiegészítő támogatását, melyet a 2011-ben megtermelt cukorrépa mennyisége után kaphatnak a gazdálkodók. A 170 termelőt érintő támogatás keretösszege 1 180 millió forint, 5,65 euró répatonnánként. A rendelkezésre álló keret túligénylése miatt a termelők a kérelmezett összeg 94%-át kapják meg. A támogatás forrása a cukoripari szerkezetátalakítással kapcsolatosan áll Magyarország rendelkezésére. A vonatkozó EU-s jogszabályok alapján ugyanis a szerkezetátalakítást követően a továbbtermelő vállalkozások legfeljebb öt évig kaphatnak nemzeti támogatást, mely mértéke nem haladhatja meg a tonnánkénti 11 eurót. A 2012-es év a negyedik támogatási időszakot fedi le.
 

Ezek is érdekelhetnek