Esik a búza ára, legalábbis külföldön

Több mint 3 százalékot esett, és 5 havi mélypontjára jutott a búza tőzsdei ára. Az USDA legfrissebb várakozásai ugyanis a vártnál kisebb globális készletcsökkenést valószínűsít. A magyar tőzsdén nem érezni még változást, egy tonna márciusi ára továbbra is 71 ezer forint.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 12. szerda2012. 12. 12.
Esik a búza ára, legalábbis külföldön

Több mint 3 százalékot esett, és 5 havi mélypontjára jutott a búza, miután az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb várakozásai a korábbi várakozásoknál kisebb globális készletcsökkenést valószínűsítettek. A búza vékánkénti árfolyama így 8,21 dollárra csökkent. A búza árfolyamának esésében közrejátszottak technikai tényezők is, a búza árfolyama ugyanis kitört az immár ötödik hete épített csökkenő sávjából, ami további eladásokat generált a piacon.

Az USDA a májusi globális készleteket ugyanis 176,95 millió tonnára tette, míg novemberben még 174,18 millióra, az elemzők pedig 173,6 millióra számítottak - írja a Bloomberg alapján a portfolio.hu. A világ búzakészlete azonban a tavalyi aszály miatt így is 9,6 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ez pedig továbbra is igen érzékennyé teszi a búza piacát, vagyis egy kisebb rossz hír már a búzahiány rémével fenyeget, és könnyen okoz heves áremelkedést - mondta Jason Britt, a Central States Commodities elnöke.

A globális búzatermésre vonatkozó várakozását is megemelte az USDA a novemberi várakozásához képest, 651,4-ről 655,1 millió tonnára. Főként a javuló ausztrál, kanadai és kínai termésnek köszönhető. A száraz amerikai időjárás viszont továbbra sem kedvez a termésnek.

A magyar tőzsdén nem érezni még változást, egy tonna márciusi ára továbbra is 71 ezer forint, igaz a malmi búza augusztusi elszámolóára 300 forinttal, 58 300 forintra mérséklődött.

Ezek is érdekelhetnek