Tudja már, ki az év borásza?

A napokban derült ki, hogy ki lett az idén az Év Bortermelője díj nyertese. A Magyar Bor Akadémia tagja évről évre választják meg – egy öt főt kiválasztó előszűrés után –, hogy ki legyen az adott esztendő legnevesebb borásza.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 10. hétfő2012. 12. 10.

Fotó: Zsolt Szigetvary

Tudja már, ki az év borásza? Fotó: Zsolt Szigetvary

A tizenhetedik alkalommal Áts Károly, a Royal Tokaji főborászát választotta idén Az év bortermelőjének a Magyar Bor Akadémia (MBA) szavazás útján. Az elismerést sokan a borászok Kossuth-díjának tekintik, így a legrangosabb hazai kitüntetés a szakmában. A jelölteket az akadémia által felkért szakértők, szervezetek javasolják, s így áll össze egy öt fős lista. Közülük választják ki a nyertest szavazás útján. Az idén – van aki már többedszerre került föl a legjobb öt közé - döntős lett a tokaji Áts Károly, a badacsonyi Borbély Tamás, a szekszárdi Dúzsi Tamás, a szigetcsépi Gálné Dignisz Éva és a szekszárdi Heimann Zoltán.

Az idén harmadszor az öt legjobb közé került jelölt Áts az egykori Kertészeti Egyetemen – most a Corvinushoz tartozik – szerzett diplomát. 47 éves Mádon borászkodik. Dolgozott a Tokaj Kereskedőháznál, majd váltott, s a Royal Tokaji Borászati Zrt.-ben lett főborász.

Ezek is érdekelhetnek