Egyik állami felszámoló jobb, mint a másik?

A Gyulai Törvényszék hétfőn hivatalból felmentette a Gyulai Húskombinát Zrt. jelenlegi felszámolóját, az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t és egy másik állami céget, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 15. kedd2013. 01. 15.

Kép: Gyula, 2009. május 12. Gyulai kolbász, Gyulai Húskombinát. Fotó: Ujvári Sándor

Egyik állami felszámoló jobb, mint a másik?
Gyula, 2009. május 12. Gyulai kolbász, Gyulai Húskombinát. Fotó: Ujvári Sándor

A Gyulai Törvényszék hivatalból mentette fel a jelenlegi felszámolót, és egyben új állami felszámolóként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki. A felek nyolc napon belül fellebbezhetnek a Szegedi Táblabíróságon, azonban fellebbezésre tekintet nélkül a bírósági határozat előzetesen végrehajtható, az átadás-átvétel a régi és az új felszámoló között a határozat kézhezvételének napján elkezdődhet - tájékoztatta Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék elnökhelyettese az MTI-t. A kormány decemberben hozott döntést a stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárási rendjének módosításáról, ez alapján a felszámolási eljárást új állami szervezet végzi, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere (Fidesz) december 9-én a város képviselő-testülete és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. egyeztető ülését követően bejelentette, hogy az önkormányzat önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére. A polgármester elmondta, hogy az új társaság célja átvenni a húsipari dolgozókat, és megvásárolni a gyár ingatlanjait, berendezéseit az új felszámolótól, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től. A város 1,8 milliárd forintot kapott munkahelyek megőrzésére és gazdaságfejlesztési feladatokra - tette hozzá.

A Gyulai Törvényszék tavaly október 16-án hozott határozatot a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolásáról, miután a társaság ellen egy budapesti beszállító cég keresetet nyújtott be 2012. szeptember 27-én. A húskombinát vagyona meghaladja az ötmilliárd forintot, a szállítói tartozások összege 1,9 milliárd forint. A társaság hiteleinek összege hárommilliárd forint, ebből a beruházási hitelek aránya mintegy hatvan százalék - tájékoztatta Ruck János vezérigazgató a felszámolási eljárás induláskor az MTI-t. A cég prémium termékei, a gyulai és a csabai kolbász földrajzi oltalom alatt állnak, csak Gyula város közigazgatási területén belül gyárthatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek