Fazekas: átmeneti év lehet 2014

Fazekas szerint nem biztos, hogy lezárul az idén az uniós Közös Agrárpolitika vitája, s 2014 csak egy átmeneti év lesz a támogatások terén is.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 18. péntek2013. 01. 18.
Fazekas: átmeneti év lehet 2014

Várhatóan elhúzódik az Európai Unió (EU) Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformja, ezért 2014 átmeneti év lehet az uniós agrárfinanszírozásban – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán egy berlini tanácskozáson. A Berlini Európai Akadémia (EAB) nemzetközi agrárszemináriumán tartott előadásában a miniszter hangsúlyozta: arra kell törekedni, hogy 2013 első félévében lezáruljon a KAP és a Közös Halászati Politika (KHP) reformja. Így elegendő idő maradhat a végrehajtási jogszabályok megalkotására és a tagállami intézményrendszer felkészítésére, de a folyamat várható elhúzódása miatt fel kell készülni egy átmeneti év bevezetésére is.

Az MTI szerint Fazekas úgy vélekedett, hogy egész EU számára sorsdöntő, hogy a 2014-ben kezdődő új 7 éves költségvetési ciklusban ne csökkenjenek a KAP forrásai. Magyarország szorgalmazza, hogy legalább nominális értéken maradjanak meg a források, és az uniós átlagnál több közvetlen támogatással rendelkező tagállamok finanszírozzák az átlagtól elmaradó országok támogatásának fokozatos kiegyenlítését.

Ezek is érdekelhetnek