Februári választás: nő a feszültség

Miközben az agrárkamara a februárban esedékes választásaira készül és kormányközeli megyei és országos ideiglenesen megbízott vezetői uniós ügyekben is agitációt folytatnak, addig a szocialista párt és például a nagyüzemi lobbicsoport, a MOSZ bojkottálja a választásokat. Szerintük az agrárkamarai választás előre levajazott dolog, s a kormánypárthoz közeli Magosz-embereknek csinálnak pozíciót.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 17. csütörtök2013. 01. 17.

Kép: Voter casting a vote on self-government and regional council members in local election in Poland

Februári választás: nő a feszültség
Voter casting a vote on self-government and regional council members in local election in Poland

Januárban tovább folytatódik a Magyar Agrárkamara „A KAP jövője, avagy a mezőgazdasági támogatások 2014 után” címmel szervezett, számos magas rangú előadót felvonultató vidéki előadássorozata. Ugyanakkor már kész – és azt Fazekas Sándor agrárminiszter is aláírta – a kamarai választási szabályokat. Most a jelöltek kijelölése tart, vagyis egy lista összeállítására, melyre a választásokon résztvevő 250 ezer regisztrált kamarai tag szavazhat majd február1-21. között az egyes megyékben. A tavaly nyáron nem egészen három nap alatt beterjesztett és elfogadott kamarai törvény szerint ugyanis mindenki a kamara tagja lesz kötelező módon, aki élelmiszert termel és azzal kereskedik. Vagyis a mezőgazdasági, élelmiszeripari és -kereskedelmi cégek, vállalkozások, magánszemélyek kötelezően tagok. Ez nagyjából 500 ezres kört jelenthet, de közülük csak 250 ezren regisztráltak és fizettek be 5 ezer forintos regisztrációs díjat. Így csak ők választhatnak, és elvileg őket lehet választani az új kamara egyes vezető pozíciójaira. Elvileg, mert az MSZP máris „kékcédulás” kamarai választásokat emleget. Gőgös Zoltán szocialista képviselő közleményben kritizálta az alakulóban lévő agrárkamarai rendszert. Szerinte ez nem más, mint a Fidesz saját képére formált agrárképviseleti rendszere, melynek vezetésébe, irányításába saját – főként Magoszos – embereit ülteti be. (A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) 1998 óta támogatja a Fidesz politikáját, és számos vezetője ül fideszes képviselőként a parlamentben, illetve a kormányban.)

Gőgös leszögezte: 2014-ben eltörlik a kötelező kamarai tagságot és megszüntetik az éppen most formált rendszert, mely szerinte az pártérdekeket képvisel, a Fidesz pártközpontjából irányított, teljesen törvénytelen, illegitim zártlistás, „kékcédulás” kamarai választással jön létre.

Az előbbihez hasonló lehet a véleménye a nagyüzemi lobbinak is: a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ), mert holnap elnöke, Nagy Tamás tart tájékoztatót, s a meghívóban az szerepel, hogy a MOSZ bojkottálja a kamarai választást, s nem vesz részt benne, illetve további lépéseket fontolgat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek