Figyelem, már csak egy hét!

A 2012. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét 2013. január 31-ig kell befizetni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 23. szerda2013. 01. 23.
Figyelem, már csak egy hét!

A 2013. évi felügyeleti díj bevallás elkészítésére 2013. április 1-jétől nyílik lehetőség. Ezen időpontig kizárólag a tavalyi díj bevallás esetleges pótlását tehetik meg az online rendszerben - közölte a NÉBIH. Múlt év tavaszán jelent meg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának részletes szabályait tartalmazó rendelet.

Az évente fizetendő felügyeleti díj bevezetésével minden olyan vállalkozás és vállalkozó részt vesz a hatósági-igazgatási tevékenység finanszírozásában, amelyek, illetve akik eddig is az élelmiszerlánc-felügyeletet végző szerv által nyújtott garanciák, szolgáltatások felhasználói voltak. A szakminisztérium véleménye szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj arányos terhet ró az élelmiszerlánc szereplőire, szemben a korábbi, a hússzektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel. A díj az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a kormányhivatalok bevétele lesz és az élelmiszerlánc hatósági felügyeleti tevékenységgel összefüggő feladatok ellátását fedezi. A hatóságok évente 350 ezer ellenőrzést, illetve 1,5 millió vizsgálatot végeznek. Az Európai Unió több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség terheli az élelmiszerlánc szereplőit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek