Hitel 3,6 százalékért, türelmi idővel!

Három helyett hat év lesz annak az igen kedvezményes – 3,6 százalékos kamat, 3 év türelmi idő, hitelnek a futamideje, amit az MFB nyújt. Február 1-től igényelhető az MFB Agrár Forgóeszköz Hitel, de mellette az Agrár Széchenyi Kártya és a hozzá kapcsolódó Agrár Széchenyi Kártya Folyószámla Hitel forgalmazása is folyamatos.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 27. vasárnap2013. 01. 27.
Hitel 3,6 százalékért, türelmi idővel!

2013 februárjától az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram a korábbinál is kedvezőbb feltételekkel igényelhető a gazdálkodók számára. Változás, hogy a baromfi és a sertés mellett a nyúl és a szarvasmarha ágazatban érdekelt vállalkozások is igényelhetik.

A program maximális futamideje 3-ról 6 évre, a tőketörlesztés maximális türelmi ideje 1-ről 3 évre változik. A termeltetők által maximálisan igényelhető hitelösszeg 250 millió forintról 500 millió forintra emelkedik. Újdonság még, hogy a hitel a jövőben felhasználható lesz meglévő hitel kiváltására is. Jelentős segítség a gazdálkodóknak, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a programban felvett hitelek kamatfizetéshez 50%-os, maximum évi 4 százalékpont kamattámogatást biztosít, így a termelőknek mintegy 3,6%/év kamatot kell fizetniük.

A 2011 szeptembere óta elérhető az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel is a kis- és közepes méretű vállalkozási (KKV) kritériumoknak megfelelő mezőgazdasági termeléssel, halgazdálkodással, mezőgazdasági feldolgozással és forgalmazással, erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással foglalkozó vállalkozások és természetes személyek számára. A hitel összege maximum 25 millió forint, futamideje legfeljebb 3 év, kamata jelenleg 9,75%/év, amelyhez a VM évi 2 százalékpont kamattámogatást nyújt, továbbá átvállalja az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kezesség díjának 50%-át is. A mezőgazdasági vállalkozás a hiteligénylést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a VOSZ területileg illetékes szervezeti egységeinél (Regisztrációs Irodák) folyamatosan nyújthatja be. Jelenleg 88 regisztrációs irodában igényelhető ez a kölcsön.

Ezek is érdekelhetnek