Ilyen még nem volt az unióban!

Újabb források erősítették meg Fazekas Sándor magyar agrárminiszter múlt heti szavait, miszerint valószínű, hogy 2014 átmeneti év lesz, s nem lép életbe az unióban és egy új agrárpolitikai szabályozás.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 22. kedd2013. 01. 22.
Ilyen még nem volt az unióban!

Szinte biztos, hogy jövőre nem lép életbe az EU új, közös agrárpolitikája, így nem változik a támogatási rendszer sem. A felek vélhetően képtelenek lesznek időben megegyezni a reformokban, így 2014-re nem lesz kész a szabályozás. Ilyenre emberemlékezet óta nem került sor. Új büdzsével, de jelentős részt még a régi szabályokkal kezdi meg az Európai Unió a következő, 2014-től induló többéves pénzügyi keret végrehajtását az agrártermelők jövedelmének 75 százalékát kitevő közvetlen kifizetések terén - jelezték előre hétfőn nevük elhallgatását kérő brüsszeli források a Bruxinfo szerint. Az Európai Bizottság értesülések szerint azzal számol, hogy az asztalon levő, a következő hétéves időszakra vonatkozó jogalkotási javaslatokkal párhuzamosan egy, kizárólag a 2014-es évre vonatkozó átmeneti jogi keretre is tervezetet kell kidolgoznia tavasszal, amiről külön kell döntenie az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek. A szokatlan lépést az indokolja, hogy a többéves keretköltségvetés elfogadásának késlekedése miatt az EU már bizonyosan kifut az időből, és az új támogatási rendszer nem tud felállni az év végéig, így muszáj lesz átmenetileg a régi szabályokat érvényben hagyni, alapvetően a közvetlen jövedelemtámogatásoknál, ahol az új rendszerre való áttérés rengeteg adminisztrációs teendővel és változással jár majd, amire 2014-ig egyszerűen már nincs idő.

A direkt támogatásokról szóló reform fő elemeit (például a direkt támogatások kizöldítése, a hektáralapú támogatások egyes tagállamokon és egyes régiókon belüli fokozatos közelítése) csak 2015-től lehet majd végrehajtani. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott országok még egy év haladékot kapnak majd az egységes területalapú támogatási rendszerről (SAPS) az EU mindenki számára egységessé váló támogatási rendszerére való átállásra - írja a Bruxinfo.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek