1200 tanyasi pályázó

Több mint 1200 pályázó, köztük kétszáznál is több önkormányzat jelentkezett a Nemzeti Tanyafejlesztési Program harmadik ütemében rendelkezésre álló kétmilliárd forintos keret iránt.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 05. hétfő2013. 08. 05.

Kép: Szalay Vilmos tatárszentgyörgyi libatenyésztő és lovas bérkocsikáztató tanyája, libáival és lovas kocsiaival. 2008.05.15. Fotó: Bohanek Miklós

1200 tanyasi pályázó
Szalay Vilmos tatárszentgyörgyi libatenyésztő és lovas bérkocsikáztató tanyája, libáival és lovas kocsiaival. 2008.05.15. Fotó: Bohanek Miklós

Augusztus 7-én zárul a tanyafejlesztési pályázat. Várhatóan az érdeklődők száma eléri az 1200-at, s ebből 200 önkormányzat lesz – ismertette a helyzetet a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Budai Gyula. Az MTI írása szerint 2010-2013 között összesen 4,5 milliárd forintot különítettek el a programra, amivel a 300 ezer tanyán élő lakos életminőségének javítására. Ennek érdekében egyebek mellett kis és közepes méretű tanyagazdaságok működésének támogatása, a szolgáltatások színvonalának emelése a feladat. Ebből a forrásból sok pénzt használtak fel az önkormányzatok arra, hogy helyi termelői piacokat alakítsanak ki, ahol a környékbeli tanyákon termő zöldség, gyümölcs, valamint állati eredetű termékek eladásával a termelők jövedelemhez juthatnak.

Mivel az alföldi megyékre jellemző a tanyavilág, az elmúlt két évben meghirdetett program iránt Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyéből volt a legnagyobb az érdeklődés, s tegyük hozzá, hogy az első években csak egy-egy behatárolt földrajzi környezet tanyái pályázhattak. Az összesítés szerint eddig 434 családi gazdálkodó, őstermelő, önkormányzat, tanyagondnoki szolgálat nyert pénzt, elsősorban a tanyákhoz vezető földutak karbantartására, munkagépek beszerzésére, falusi piacok kialakítására.

Ezek is érdekelhetnek