Másfélszeres az eddig bejelentett agrárkár

Az első félévben már másfélszer annyi biztosítási kárbejelentés érkezett mezőgazdasági ügyfeleitől a Generali biztosító társasághoz, mint egy évvel korábban. Ennek egyrészt az időjárás, másrészt a megnövekedett ügyfélkör az oka.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 14. szerda2013. 08. 14.
Másfélszeres az eddig bejelentett agrárkár

Összesen 1,2 milliárd forint értékben érkezett mezőgazdasági káreseményről bejelentés a Generali biztosítóhoz az első félévben, ez másfélszer nagyobb összeg, mint egy évvel korábbi időszakban volt. Az okokat a társaság egyrészt az idei szélsőséges időjárással, másrészt azzal magyarázza, hogy a tavalyi 600-zal szemben az idén már 1600 ügyféllel kötöttek szerződést az agrárium területéről. Utóbbi szám azért érdekes, mert tavaly az egész országban összesen csupán 1600 támogatott mezőgazdasági biztosítást kötöttek a termelők.

Az idei károk 84%-át a jégverés okozta, míg a fennmaradó rész döntő többsége (12,3%) viharkár volt. A legnagyobb kifizetéseket a kalászosokban, repcében és a dinnyetermésben keletkezett károk után térítette a biztosító. A legsúlyosabb esetek között szerepelt például egy, a március 15-i hófúvásos hétvégén tönkrement szabolcsi fóliás termesztő-berendezés, melyre 34,5 millió forint kártérítést fizettek. 25 millió forintos kár után fizetett a biztosító Sopronban, ahol egy május eleji jégeső elverte a repce- és búzatermést. Június végén pedig Szolnok környékén okozott 20 millió forint feletti kárt a jég a vetésben, melyet már szintén megtérített a társaság.

Eddig a jégesővel, viharokkal kellett szembenézniük a gazdáknak, most azonban a hetek óta tartó forróság sodorta veszélybe a termést. Az aszálykárok miatt több tízmillió forintra becsüli a Generali a várható károk összegét szerződött partnereinél. Országosan viszont akár a 200 milliárdot is közelíti a bevétel kiesés, nem csak a növénytermesztőknél, hanem az állattenyésztők esetében is. A Generali Biztosító így az előző évekhez képest jóval több kárbejelentésre számít.

Átlagosan, évente 130 milliárdos kár éri a mezőgazdaságot, ennek ellenére eddig csak a 4,5 millió hektáros termőterület 40%-át biztosították. Idén több mint 3 milliárd forint az a díjtámogatási keret, melyből a gazdálkodók biztosítási díjaik támogatására pályázhattak, a mezőgazdasági biztosítások pedig már akár hektáronként 2300 forintos éves díj mellett megköthetők voltak.

A felszaporodott számú kárbejelentés miatt a gyors és hatékony kárfelmérés érdekében a szakértők azt tanácsolják a gazdáknak, hogy időben jelezzék a termésveszteséget.
- Aszálykárról akkor beszélhetünk, ha 30 egymást követő napon a mért csapadék összege nem éri el a 10 mm-t, és ez jelentős termésveszteséghez vezet – tájékoztat Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője, aki szerint ilyen időszakban, ha a gazda úgy véli, hogy 50%-ot meghaladó termésveszteséget okoz számára a vízhiány, akkor ezt írásban bejelentheti a biztosítónak még mielőtt a kára teljes egészében bekövetkezne. Ezt követően kárfelmérőink helyszíni termésbecsléssel,a meteorológiai szolgálat kistérségi adatai és esetenként műholdas rendszerünk segítségével mérik fel pontosan, hogy mekkora is a kár. A végleges kárösszeget csak a betakarítás előtt lehet megállapítani, azonban ezt követően 30 napon belül, de általában már 2-3 hét alatt megtörténik a kifizetés.

Ezek is érdekelhetnek