Nem jó hír a magyaroknak Romániából

Több mint hétmillió tonna búza és rozs termett az idén Romániában, ez az elmúlt nyolc év legjobb termése. Ez nem jó hír nekünk, mivel legalább 2 millió tonna búzát kellene a magyar gazdáknak külföldön értékesíteni, s a román piac ezzel kiesett.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 12. hétfő2013. 08. 12.
Nem jó hír a magyaroknak Romániából

A román mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 7,296 millió tonna búza és rozs termett az idén 2,63 millió hektár nagyságú területen. Ezt az MTI által idézett Daniel Constantin, román mezőgazdasági miniszter – jelentette ki a minap. Az idén kisebb felületen termett árpa, de a hozam 23 év óta a legnagyobb lett, hektáronként 3,2 tonna, az idei árpatermés tehát 1,511 millió tonna. Románia az idén 2 százaléknál nagyobb gazdasági növekedésre számít, főként az export növekedésében és a jó mezőgazdasági évben bízva.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Románia várhatóan nem fog magyar búzát vásárolni az idén, s így nehezebb lesz értékesíteni azt a 2-2,5 millió tonnányi magyar termést, mely itthon nem tudunk felhasználni a háborús szintre lecsökkent abrakfogyasztó állatállomány miatt.

Ezek is érdekelhetnek