Cukorimportra szorulunk

Megkezdődött a kampány a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárban. Az ország egyetlen működő cukorgyárában csütörtökön elkezdték az első répaszállítmányok feldolgozását, s ezzel elindult az idei 120. feldolgozási idény.

GazdanetO. Horváth György2013. 09. 16. hétfő2013. 09. 16.
Cukorimportra szorulunk

Hájos László, az MC Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a kedvezőtlen időjárás miatt a tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb cukorrépára sikerült leszerződniük, így várhatóan 750-800 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel.
Ez elegendő ahhoz, hogy az Európai Unió által meghatározott - a hazai éves fogyasztás mintegy harmadát kitevő - 105 ezer tonnás cukorkvótát teljesítsék, illetve még e feletti mennyiséget is készítenek - tájékoztatott az igazgatóhelyettes. Hozzátette: a répa cukortartalma megfelelő, az első napon mért cukortartalom 16,5 százalékos és ez várhatóan így lesz a későbbiekben is.
Hájos László elmondása szerint a kaposvári gyárban a tervek szerint 100-105 napig tart a kampány. Ez idő alatt a mintegy 200 állandó és az idényre felvett 100 dolgozó négy műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik. A feldolgozáshoz szükséges energiaigény nagy részét a korábban hulladékként kezelt répaszeletek hasznosításával a társaság 100 százalékos tulajdonában lévő Biogáz Fejlesztő Kft. fermentorai biztosítják.

Mindez azt jelenti egyben, hogy a hazai gyártású cukor mennyisége éppen, hogy csak meghaladja a 100 ezer tonnát, míg a lakosság és az élelmiszeripar szükséglete meghaladja a 300 ezer tonnát. A különbözetet egyrészt kész cukor importjával, másrészt cukorelőállításra alkalmas alapanyagok behozatalával és hazai feldolgozásával biztosítják az érdekelt cégek, kereskedők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek