Ösztönzik a háztájizást

Mintaprogramok már vannak, akadnak egész falvak, ahol már sikeresen élesztették fel a háztáji termelést, a helyben termelt élelmiszerekre alapozott közétkeztetést. A 76. OMÉK-en az agrártárca szakmai konferenciát szervezett a vidéki foglalkoztatás és a helyi közösségek kapcsolatáról.

GazdanetO. Horváth György2013. 09. 19. csütörtök2013. 09. 19.
Ösztönzik a háztájizást

V. Németh Zsolt, a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára a helyi termékek előállításának fontosságát hangsúlyozta előadásában, a félig önellátó, háztáji néven ismert gazdaságok működési lehetőségeinek szélesítése munkaalkalmat, jövedelemszerzési lehetőséget biztosíthat családoknak. Az sem mellékes, hogy a falvakban a globális tömegtermékek helyett ismét helyben termelt zöldséget, gyümölcsöt, tojást, tejet és húst használjanak. Legalábbis utóbbiakat kellene előnyben részesíteni. Ennek feltételeit teremthetik meg a félig önellátó háztáji gazdaságok, amelyek működését ösztönözni, segíteni kívánja a minisztérium. Első lépésként mintaprogramok indultak a nyúltenyésztéstől a húsgalambtartáson át az üszők kihelyezéséig. Az esetenként 3,0-7,5 millió forinttal támogatott mintaprogramok fő célja az önellátás, a többletet pedig a helyi közkonyháknak lehet értékesíteni. Emellett a háztáji gazdálkodási forma - kiegészülve különböző agroszociális gazdasági modellekkel - közösségformáló erő lehet a falvakban - mondta V. Németh Zsolt.

Sztolyka Zoltán, a román határon lévő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere arról beszélt, hogy egy falu akár önfenntartóvá is válhat. Ennek alapja a közösség tenni akarásán túl a helyi lehetőségek ismerete és kihasználása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek