Ömlik a pénz az agrártárcából

Több mint 13 milliárd forint áll rendelkezésre falusi szálláshelyek létrehozására, a meglévők bővítésére, turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, a támogatásra még az idén beadhatók a pályázatok.

GazdanetO. Horváth György2013. 11. 11. hétfő2013. 11. 11.

Kép: falusi vendéglátás csesznek túrizmus fogadó panzió pihenés nyaralás üdülés 2011 06 02 Fotó: Kállai Márton

Ömlik a pénz az agrártárcából
falusi vendéglátás csesznek túrizmus fogadó panzió pihenés nyaralás üdülés 2011 06 02 Fotó: Kállai Márton

Az uniós vidékfejlesztési támogatási keret terhére újabb 13 milliárd forint értékben hirdetnek támogatási lehetőséget az agrártárcánál. A támogatási igényeket november 18-tól december 13-ig lehet benyújtani postai úton a területileg illetékes LEADER irodákhoz, a fejlesztésekhez maximálisan 35 millió forint igényelhető ügyfelenként - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Vas megyei Szakonyfaluban. A fejlesztéseket 2014 végéig kell megvalósítani, a támogatás mértéke a hátrányos helyzetű térségekben akár 65 százalékos is lehet, a non-profit szervezetek számára adott támogatások mértéke elérheti a 100 százalékot is.

A forrásból falusi szálláshelyek fejlesztésére, új szálláshelyek építésére és meglévőek bővítésére, minőségi gyermek- és ifjúsági szálláshelyek létesítésére, illetve szálláshely fejlesztéshez nem kapcsolódó agroturisztikai, lovas- és vadászturizmus, erdei- és horgászturizmus, vízi turizmushoz kapcsolódó fejlesztésekre lehet forrásokat elnyerni.

Pályázhatnak természetes személyek, mikro-, kis és középvállalkozások, települési önkormányzatok, de akár non-profit szervezetek is. Egy ügyfél maximum 35 millió forint támogatást nyerhet, de a LEADER-akciócsoportok ezt szabályozhatják 5 millió forinttól 35 millió forintig. Az utóbbi években eddig már 1287 turisztikai célú beruházást támogattak, összesen 27,6 milliárd forint értékben.

 

Újra lehet pályázni!
Újra lehet pályázni korábban is ismert vidékfejlesztési forrásokra. Az első két esetben személyautóra 3,5 millió, terepjáróra 5 millió, míg mikrobuszra 10 millió forint igényelhetnek a falu- és tanyagondnoki szolgáltatások, illetve a kistérségek. Többfunkciós szolgáltató központok felújítására, korszerűsítésére, illetve bővítésére igényelhető 25-30 millió forint. Negyedik esetben állatmenhelyek felújítására, korszerűsítésére, bővítésére kérhető legfeljebb 25 millió forint támogatás.

Ezek is érdekelhetnek