Tény és való, jók a magyar pálinkák. De egy verseny komolyságát áshatja alá, ha több száz érmet oszt ki. Ilyen a magyar megmérettetések mellett az osztrák Destillata is, melyet az égetett szeszek világbajnokságának is neveztek már. Az idén 188 érmet hoztak el innen pálinkáink, melyekből 258 tételt neveztek.
- A pálinka a mostani kormányzati ciklus egyik legsikeresebb terméke - jelentette ki Budai Gyula, Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára a Vajdahunyadvárban, a Destillata 2014 nemzetközi párlatverseny magyarországi díjátadóján. A siker bizonyítéka, hogy az Ausztriában évről-évre megrendezett nemzetközi párlatversenyen a megmérettetésre benevezett magyar pálinkák idén is sikeresen szerepeltek. A salzburgi Destillatáról 188 érmet hoztak el.
Wolfgang Lukas, a verseny ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a Destillata idei versenyére 11 ország 183 főzdéje nevezett, mintegy 1700 mintával. Magyarországról 29 főzde 258 tétele vett részt a versengésben. A magyar főzdék összesen 188 érmet szereztek. A legsikeresebb az Agárdi Pálinkafőzde lett - 22 éremmel -, és ezzel „nemzetgyőztessé” is vált. Magyarország elnyert egy év párlata címet, továbbá 11 arany, 92 ezüst és 84 bronz érmet. Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta: az általa képviselt főzde a Destillatán már hatodszor nyerte el a „nemzetgyőztes” címet. Ehhez jó termékek és némi szerencse is szükséges - fűzte hozzá. Agárdon évente 60 ezer liter 40 százalékos pálinkát állítanak elő, a vállalkozás éves árbevétele 350 millió forint körül mozog. A szakember úgy becsülte, Magyarországon évente mintegy 3,5-4 millió liter, 50 százalékos pálinka kerül kereskedelmi forgalomba.