Árgus szemek figyelik, ki és mit termeszt a földjén

Elrendelte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idei határszemle ellenőrzések végrehajtását - hívta fel az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét a tárca.

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 06. vasárnap2014. 04. 06.
Árgus szemek figyelik, ki és mit termeszt a földjén

A kormányzati portálon megjelent tájékoztatás szerint a határszemle ellenőrzéseket a földhivatal hajtja végre. A hatóság elsősorban a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését vizsgálja. Az előírás arra kötelezi a földhasználókat, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsák, vagy termelés nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett megakadályozzák a gyomnövények megtelepedését és terjedését.

A szőlő és gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott területeket azonban kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel lehet hasznosítani. A hasznosítási kötelezettség elmulasztása esetén földvédelmi bírságot szabnak ki - figyelmeztet a kormany.hu felhívása. A határszemle ellenőrzések a hasznosítási kötelezettség teljesítésének vizsgálata mellett kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint arra, hogy egyeznek-e a művelési ágak a természetben, illetve az ingatlan-nyilvántartásban.

Ezek is érdekelhetnek