Csempészik a disznót - 500 áldozat eddig! Igaza van az oroszoknak?

Két hét alatt több mint 500 sertést kellett, az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolásának veszélye miatt, azonnal leölni, mivel megemelkedett az illegális élősertés-szállítmányok száma hazánkban. Az elfogott szállítmányokat jellemzően Lengyelországból közvetlenül Magyarországra, illetve hazánkon keresztül más Európai Uniós országokba szánták. A hatóság a súlyos gazdasági kockázat miatt a szállítókkal szemben minden esetben büntető eljárást kezdeményez!

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 15. kedd2014. 04. 15.
Csempészik a disznót - 500 áldozat eddig! Igaza van az oroszoknak?

Két hét alatt több mint 500 sertést kellett az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolásának veszélye miatt azonnal leölni, mivel megemelkedett az illegális élősertés-szállítmányok száma hazánkban. Az elfogott szállítmányokat jellemzően Lengyelországból közvetlenül Magyarországra, illetve hazánkon keresztül más Európai Uniós országokba szánták. A hatóság a súlyos gazdasági kockázat miatt a szállítókkal szemben minden esetben büntető eljárást kezdeményez!

Januárban Litvániában, majd februárban Lengyelországban is kimutatták az afrikai sertéspestis vírust, amely a házi sertések és vaddisznók esetében egy rendkívül ragályos vírusfertőzés. A betegség különös veszélye, hogy jelentős mértékben és igen gyorsan továbbterjed.  Az ASP esetleges megjelenése hazánkban súlyos gazdasági kárt jelentene a magyar sertéstenyésztőknek, ugyanis megakadályozza az Unión belüli kereskedelmet és a harmadik országokba irányuló élő sertés és sertés eredetű termék exportot is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja minden állattartó, kereskedő és szállító figyelmét az alábbiakra:
- az állat-egészségügyi hatóság minden illegálisan szállított sertést mérlegelés és kártérítés nélkül leölet, melynek költségét az állattartónak kell állnia,
- amennyiben bizonyítható, hogy illegális szállítmánnyal hurcolják be a betegséget Magyarországra, úgy a szállítót személyes felelősség terheli és viselnie kell annak minden jogi következményét.

A NÉBIH felhívja az érintettek figyelmét, hogy kizárólag legális keretek között, ellenőrzött, a hatóságoknál nyilvántartott partnertől vásároljanak élősertést és azokból előállított terméket. A hivatal kéri a lakosságot, ha illegális sertésszállításra vonatkozó információval rendelkeznek, jelentsék az ingyenesen és anonim hívható NÉBIH zöld számon (06-80/263-244).

Ezek is érdekelhetnek