Miért esznek indiai bivalyt és kínai disznót az oroszok?

Az orosz hatóságok április 1-jétől megtiltották a hűtött marhahús bevitelét Ausztráliából, és azt tervezik, hogy a fagyasztott marhahús importját is megtiltják április 7-től ugyanebből az országból. Ausztrália a világ harmadik legnagyobb marhahús exportálója az Egyesült Államok és Brazília után. Több mint 30 ausztrál cég rendelkezik exportengedéllyel Oroszországban.

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 02. szerda2014. 04. 02.

Kép:

Miért esznek indiai bivalyt és kínai disznót az oroszok?

Az orosz állatorvosi és növény-egészségügyi szolgálat azzal indokolta a szigorítást, hogy Oroszországban több ausztrál szállítmányban tiltott növekedést serkentő szert mutattak ki. A hűtött húst valamivel nulla fok fölötti hőmérsékleten, a fagyasztott húst mínusz 10 fok alatti hőmérsékleten szállítják. Az Ausztráliából származó marhahús-készítmények értéke tavaly körülbelül 20 millió dollár volt. Moszkva már korábban jórészt megtiltotta az amerikai húsimportot, mert a termékekben ugyancsak tiltott serkentő szereket mutattak ki, valamint felfüggesztette a sertéshúsimportot az Európai Unióból, miután Litvániában kimutatták az afrikai sertéspestist.

Oroszország Ázsiából próbálja pótolni az Egyesült Államokból, az Európai Unióból és Ausztráliából kieső importált húsmennyiséget. Az orosz állatorvosi és növény-egészségügyi szolgálattól nemrég azt közölték, hogy miután visszaesett a tradicionális hússzállítók exportja Oroszországba, engedélyezik a kínai sertéshús és az indiai bivalyhús behozatalát. E mellett szó van arról is, hogy Oroszország növeli húsimportját Brazíliából.

Ezek is érdekelhetnek