Öt napig a hal, vad, bor, pálinka és kultúra fellegvára lesz Agárd

2014. április 30-május 4. között szervezik a VII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivált Agárdon. A cél ismét a hagyományok felelevenítése, kulturális, gasztronómiai és természeti értékek bemutatása a Velencei-tó mellett, mely a turisztikai szezonnyitó fesztiválja is egyben.

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 27. vasárnap2014. 04. 27.
Öt napig a hal, vad, bor, pálinka és kultúra fellegvára lesz Agárd

Gárdony idén hetedik alkalommal rendezi meg kulturális és gasztronómiai fesztiválját Agárd városrész központjában. A május 1-jéhez kötődő hosszú hétvégén gazdag programkínálat és aktív szabadidős programok várják a Velencei-tó természeti kincsei, gasztronómiai ínyencségei és kulturális értékei iránt érdeklődőket. A programok szerdán, április 30-án kezdődnek játszótér-avató ünnepséggel, Kiscsillag koncerttel, és az első kóstoló-élményekkel. A halételekről a kiváló Aranyponty Zrt. és munkatársai gondoskodnak: tavalyi nagy siker a halchips idén is kapható lesz. A pálinkák kínálatában a régió pálinkafőzdéi lesznek jelen, házigazda a nemzetközi szinten is jegyzett Agárdi Pálinkafőzde. A kézműves boraikról ismert Velencei-tó körüli pincészetek is várják a látogatókat. A vadételekről az Annahegyi csárda gondoskodik.

Nemzetközi testvérvárosi találkozó Gárdony 8 testvérvárosának részvételével az EU csatlakozás 10. évfordulóján, megyei lovas díjugrató verseny a Velencei-tó partján, nemzetközi petanque verseny a fesztiválközpontban, játszótér-avató ünnepség a Gárdonyi rönkvár mellett, közösségi kemence fedés avató ünnepség Dinnyésen az ország 20 településéről és a határon túlról érkező kemencebarátokkal, természetismereti programok a Dinnyési Fertőn, kerékpáros aktivitások a nemrég átadott tóparti kerékpárúton - a nagyszínpadon a Kiscsillag zenekar, Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, Kowalsky meg a Vega, Zanzibár, Fitos Dezső Társulat, Pál István Szalonna és Bandája a Fölszállott a páva nyertes produkcióival, Badár Sándor, a Misztrál együttes, a Sajtkukacz zenekar az idei Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztiválon!

A program május 1-jén májusfaállítással folytatódik: 10 órakor futók hozzák a Velencei-tó körüli településekről a szalagokat, amit a polgármesterek a fesztiválközpontban felállított májusfára kötöznek, a jelen lévő testvérvárosok képviselőivel együtt. Ezután lovas szekerekkel vonulunk Gárdony másik városrészébe, Dinnyésre, a Hagyományőrző Központba, ahol a közösségi kemence elkészült fedését avatjuk fel néptáncosainkkal, és a Kákics zenekarral. A hagyományőrző központból a fesztivál ideje alatt 10 órakor és 15 órakor a MME és a DINPI szakemberei által vezetett madármegfigyelő természetismereti túrák indulnak a Dinnyési Fertőre. A Hagyományőrző Központ közösségi kemencéjénél a kemencebarátok kenyérlángost és szörpöt kínálnak a kerékpáros látogatóknak a fesztivál minden napján 10.00-17.00 h között, a helyi termelők portékáit is megvásárolhatjuk itt. Csütörtökön este a Fölszállott a páva nyertes produkciói és Pál István Szalonna és Bandája koncertje ígér felejthetetlen hangulatot a számos nagyszínpadi koncert és program mellett. Pénteken 10 órakor kezdődik a fesztivál futóversenye az új kerékpárúton, ekkor lesz a gyermek-horgászverseny és a halételfőző verseny is. 10 órakor szakavatott vezetéssel autóbuszos kirándulás indul Nagy-Kultúra címmel a tó körüli emlékhelyekhez, szülőházakhoz, látnivalókhoz. Csütörtökön és pénteken a sárkányhajósok várják a vendégeket 11.00-16.00 h között, szombaton a VVSI kenusai invitálnak kenuzásra. Pénteken a nagyszínpadon többek között Badár Sándor, Ferenczi György és a Rackajam, Kowalsky meg a Vega és a Zanzibár gondoskodnak a jó hangulatról. Szombaton a dinnyési lovardák által szervezett megyei lovas díjugrató verseny kezdődik a fesztiválközponttól nem messze, a tóparton, ekkor indul a nemzetközi petanque verseny is. A gyermekes családok, érdeklődők részére ugyanitt a Pákozdi Katonai Emlékpark támogatásával interaktív katonai felderítő pont létestül az első és második világháborús hagyományőrző egyesületek közreműködésével „Katonáink a világháborúk poklában” címmel. (A KEMPP, a Tolnai Emlékpark Nemzeti Emlékhely és a M. kir. III. Szent István Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület bemutatója és foglalkozásai.) Ugyanitt Apródképző lesz 10.00-18.00-ig a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhely munkatársaival.

A Vadmadárkórház szakemberei, élő vad- és nemvad madarakkal a fesztiválközpontban várják a látogatókat, a solymászokkal együtt. A Velencei-hegységbe vezetett gyalogtúrára szombaton 9-kor indul a busz a fesztiválközpontból. Az agárdi Madárvártán nyílt napok lesznek, pénteken madárgyűrűzés is. Szombaton este a Csík zenekar koncertje után tűzijáték fénye mellett koccinthatunk az osztrák, német, lengyel, francia, finn és erdélyi testvérvárosokból érkezett vendégekkel. A csónak kikötőben minden este rock and roll táncparti lesz a Popstrand szervezésében, a nagyszínpadon koncertek éjfélig. A Gárdonyi rönkvárban íjászkodás, szabadvívás, népi ügyességi játékok Joháczi Józseffel és Lábadi Zoltán várkapitánnyal. A Gárdonyi Géza Emlékházban rendhagyó tárlatvezetések kezdődnek kétóránként. A Velencei-tavi Galériában Jankovics Marcell: Az ember tragédiája c. kiállítását Korzenszky Richárd tihanyi apát nyitja meg, mely a fesztivál minden napján látogatható. A Napsugár strandon vidámparkban szórakozhatnak minden nap a fesztiválozók. A Fejér megyei és az ország sok részéből érkező portékások, lepényesek, kalácsosok, fazekasok, népművészek gondoskodnak az anyák napi ajándék-kínálatról. A kerékpárosokat őrzött kerékpár-tárolóval várják. A fesztivál rendezőinek célja, hogy a fesztivál keretein belül méltó módon bemutassák a Velencei-tó környezeti, épített, gasztronómiai és kulturális értékeit, hogy kedvet ébresszenek a visszatéréshez, hiszen a Velencei-tó az év mind a négy évszakában vonzó és értékes célállomás a kikapcsolódáshoz és a szabadidő aktív eltöltéséhez.

Ezek is érdekelhetnek