Szent György napi állatünnep Vásárhelyen

Nincs még egy nemzet, mely annyi gondot és szeretetet érezne állatai iránt, mint az állattenyésztőnek született magyar” – idézte Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Heinrich Ditz szavait a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 26. szombat2014. 04. 26.

Kép: Rozsály, 2008. január 10. Járóka László malacokat nevel a rozsalyi szociális alapítvány telepén. Fotó: Ujvári Sándor

Szent György napi állatünnep Vásárhelyen
Rozsály, 2008. január 10. Járóka László malacokat nevel a rozsalyi szociális alapítvány telepén. Fotó: Ujvári Sándor

A XIX. században élt agrárgazdasági szakember a Magyar mezőgazdaság című, a királyi bajor Közmunka és Kereskedelmi Államminisztérium részére írt népgazdasági tudósításában megjegyzi: „Tagadhatatlan, hogy az elmúlt évtized a gabonatermesztést részesítette előnyben az állattenyésztéssel szemben. Ennek következtében az állattenyésztés sokkal inkább háttérbe szorult, mint normális körülmények között a magyar mezőgazdaságnak megfelelt volna.” - Habár a közel 150 év óriási idő, a magyar mezőgazdaság számos fő elemében, belső problémáiban és a világhoz való viszonyulásában azóta sem változott – fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Holott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) eddig is és a jövőben is kiemelten kezeli az állattenyésztési ágazatot: 6,5 milliárd forinttal több állatjóléti támogatást fizet a sertés- és baromfitartóknak, 3 milliárd forintra emeli az állati hulla elszállításának és 7,5 milliárd forintra az állatgyógyászati költségek támogatását. Tenyésztők, állattartók, feldolgozók, inputanyag- és élelmiszerkereskedők, de még a vállalkozásainkat finanszírozó bankok is csak úgy maradhatnak ebben a szektorban tartósan életképesek, ha a józan ész szabályai szerint kooperálnak egymással – erősítette meg a helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek