Paleodiéta és patkánytetem: elképzelhetetlen, mit meg nem etetnek velünk!

Gyomorforgató körülmények között állítottak elő divatos és főként az egészséges életmód hívei számára különféle növényi liszteket. Például a paleodiétások számára szőlőhéj lisztet, rothadó patkánytetem, kosz, por, romhalmazok közepette abban a tolnai raktárban és üzemben, melyben a Nébih 100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglaltak le.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 11. szerda2015. 03. 11.
Paleodiéta és patkánytetem: elképzelhetetlen, mit meg nem etetnek velünk!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai egy tolnai üzemben március elején egy diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket előállító üzemben tartottak ellenőrzést, ahol súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg. A koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú egységben megdöbbentő körülmények között készültek a manapság oly kedvelt lisztek és egyéb készítmények, mint például a sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra, kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték. Az élelmiszer előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsáló méreg, valamint mumifikálódott patkánytetem fogadta az ellenőröket. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették, továbbá a gyártást sem dokumentálták. Sem az alapanyagok, sem a késztermékek nem voltak nyomonkövethetőek.

Az eljárás során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a hatóság szakemberei, valamint elrendelték 100 tonna termék forgalmi korlátozását. A teljes tétel értéke a száz millió forintot is elérheti. Az ellenőrzésen készült videó- és fényképfelvételek arról tanúskodnak, hogy például a divatos paleodiétások számára készült ételkiegészítők is ilyen körülmények között állítottak elő.

Ezek is érdekelhetnek