Pofont kaptunk az oroszoktól

Oroszország ideiglenesen megtiltotta a 70 foknál alacsonyabb hőmérsékleten hőkezelt baromfihús és baromfitermékek importját Magyarország egész területéről.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 06. péntek2015. 03. 06.
Pofont kaptunk az oroszoktól

Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Roszszelhoznadzor az intézkedést azzal indokolta, hogy február második felében madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Békés megyei baromfitelepen - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az MTI megkeresésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azt közölte, hogy hivatalosan még nem értesült a tiltásról. Az importtilalom a szárnyas etetésre használt takarmányokra és takarmány-kiegészítőkre, valamint a szárnyasok neveléséhez és feldolgozásához szükséges eszközökre is vonatkozik. A korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik a növényi eredetű takarmányokra és takarmány-kiegészítőkre.

Az FM emlékeztetett arra, hogy az Orosz Föderáció által érvényesített a múlt évben az augusztus 6-i 560. számú elnöki határozatban elrendelt embargó, amely az Európai Unióból származó termékeket sújtja, azonban kiterjed a friss baromfihús és húskészítmények túlnyomó többségére is. Az orosz korlátozó intézkedés néhány ezer tonna magyar baromfiterméket érinthet - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökigazgatója az MTI érdeklődésére. Főként vízi szárnyasokról - kacsáról, libáról - és pulykáról lehet szó, ami a Gallicoop cégcsoport és a Hungerit Zrt. termékeire vonatkozhat.


A madárinfluenza vírus jelenlétét február végén mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

Ezek is érdekelhetnek