Kész az élelmiszeripar 300 milliárdos fejlesztési terve

A kormány elfogadta a magyar élelmiszeripar közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatként és kiemelt területként kezeli - tette hozzá.

GazdanetO. Horváth György2015. 06. 10. szerda2015. 06. 10.

Kép: eger HESI hevesi sütőipari cég pékség pékárú liszt kenyér péksütemény sütés rétes 2013 11 12 Fotó: Kállai Márton

Kész az élelmiszeripar 300 milliárdos fejlesztési terve
eger HESI hevesi sütőipari cég pékség pékárú liszt kenyér péksütemény sütés rétes 2013 11 12 Fotó: Kállai Márton

A következő öt évben 300 milliárd forint fejlesztési forrás áll a magyar élelmiszeripar rendelkezésére, 200 milliárd forint a vidékfejlesztési program forrásaiból, 100 milliárd forintot pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) lehet majd finanszírozni. Az fejlesztési stratégiával a kormány arra törekszik, hogy az elkövetkező öt évben 40 százalékkal, a jelenlegi mintegy 2500 milliárdról 3500 milliárd forintra emelkedjen az élelmiszeripari éves teljesítménye - tette hozzá a miniszter.

A magyar élelmiszeripar mintegy 130 ezer embernek ad közvetlenül munkát, és többszázezer mezőgazdasági termelő termékeit vásárolja fel. A kormány 2010 óta kiemelt területként kezeli az élelmiszeripart. A fejlesztés fő irányaként a miniszter a minőségi élelmiszerek előállítását jelölte meg. Emellett fontosnak mondta a kézműves élelmiszerek és a hungarikumok előállítását, továbbá a rövid ellátási láncok támogatását, a helyi, a regionális termék-előállítás ösztönzését. Erre a források is rendelkezésre állnak, mindenekelőtt a kis- és közepes vállalkozások, így a vágópontok, a kis vágóhidak, a termelői tej- és gyümölcsfeldolgozó üzemek, hűtőházak támogatására. Az ágazat jövedelmezőségét 2020-ra a mostani nulla százalék körüli értékről 4-5 százalékra kívánják emelni. A tervek szerint a belföldi értékesítés 7-10 százalékkal, az export 30-40 százalékkal bővül. A mostani uniós költségvetési időszak végéig várhatóan mintegy 10-15 ezer új munkahely jöhet létre a magyar élelmiszeriparban, így a magyar mezőgazdaságban szintén nő majd a munkahelyek száma.

Ezek is érdekelhetnek