Ki van rajta a listán? Közzé kell tenni a részleteket

Uniós agrártámogatások: üvegzseb. - Döntött az unió: a mezőgazdasági tárcáknak mostantól a támogatásokat elnyertek listáját, a lakóhely szerinti önkormányzat nevét, a támogatás összegét, annak leírását is közzé kell tenniük.

Gazdanet(hogy)2015. 06. 13. szombat2015. 06. 13.
Ki van rajta a listán? Közzé kell tenni a részleteket

Bár évek óta nyilvánosak a támogatási adatok, de nehezen kutathatók, gyűjthetők, csoportosíthatók. Így aztán lehet, hogy valamelyik magánszemély családi gazdálkodóként, őstermelőként, egy betéti társaság tulajdonosaként is hozzájuthat többféle támogatáshoz, de ezt a rendszer összesítve nem kezeli.

Mindenesetre az utóbbi időkben évente jelentek meg listák arról, hogy az országban kik (mely cégeik) veszik fel a legnagyobb összegű uniós és magyar támogatást. Mivel a legnagyobb cégcsoportok rendelkeznek a legtöbb, egy kézbe sorolható termőterülettel, és az unióban a legtöbb támogatás éppen a területalapú támogatások után megszerezhető, minden évben e cégcsoportok viszik el a legtöbb dotációt. Ezen felül persze akad még vagy 30-35 támogatásfajta, melyek közül a nagy cégek – szerteágazó feladataikra, például állattenyésztésükre alapozva – szintén sok pénzhez jutnak.

Az új szabályok először a 2013 októbere és 2014 októbere között kifizetett támogatások részleteit teszik hozzáférhetővé az e célra létrehozott internetes oldalon.

Ezek is érdekelhetnek