Saját silója lesz a családi gazdáknak

A kormány támogatja a kis és közepes családi gazdaságok gabonatárolóinak építését, mivel csökkenteni szeretné piaci kitettségüket - mondta az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Jászkarajenői Mezőgazdasági Zrt. újonnan épült szemestermény-tároló és -tisztító üzemének átadásán.

GazdanetO. Horváth György2015. 06. 11. csütörtök2015. 06. 11.
Saját silója lesz a családi gazdáknak

Az államtitkárság tájékoztatása szerint Kis Miklós Zsolt aláhúzta: a kisebb gazdaságok megfelelő tároló, valamint korszerű, energiahatékony szárítókapacitások nélkül azonnali eladási kényszerben vannak, így fokozottabban kitettek a kedvezőtlen piaci hatásoknak. Ezért ösztönzik a családi gazdaságok együttműködését maximum 5000 tonna tárolókapacitású új terménytárolók, szárítók és tisztítók építésére, illetve a meglévők technológiai fejlesztésére - tette hozzá.

A közlemény szerint a támogatás lehet vissza nem térítendő juttatás, kamattámogatás az alaptámogatás maximum 10 százalékáig, de bizonyos beruházások esetében előleg is igénybe vehető. A fiatal mezőgazdasági termelők is pályázhatnak, fontos előírás, hogy a pályázatot megelőző évben a gazdaság árbevételének legalább 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származzon. Az 50 millió forintot meghaladó beruházások esetén részletes üzleti tervet kell benyújtaniuk a pályázóknak

Az egy projektre igényelhető maximális támogatási összeg egyéni beruházások esetén 645 ezer euró (mintegy 190 millió forint), kollektív beruházások esetén pedig 3,2 millió euró.
Az alaptámogatás mértéke - a közép-magyarországi régió kivételével - 50 százalékos. Fiatal mezőgazdasági termelők és kollektív beruházások esetén az alaptámogatás mellé plusz 10 százalékos támogatási többlet is jár - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek