Bedőlt a forint!

Július óta nem volt ilyen gyenge a forint, mint volt ezen a héten. Különösen tegnap - és ma hajnalban - volt bajban a pénzünk, hiszen már 318 forint felé közelített egy euró ára. De lehet még ez rosszabb is!

GazdanetO. Horváth György2015. 12. 11. péntek2015. 12. 11.

Kép: GERMANY - JULY 26: GERMANY, Munich, pro aurum gold house Munich: 500g and 1000g gold bullion (999,9 fine gold). (Photo by Ulrich Baumgarten via Getty Images), Fotó: Ulrich Baumgarten

GERMANY, Munich, pro aurum gold house Munich: 500g and 1000g gold bullion (999,9 fine gold).
GERMANY - JULY 26: GERMANY, Munich, pro aurum gold house Munich: 500g and 1000g gold bullion (999,9 fine gold). (Photo by Ulrich Baumgarten via Getty Images)
Fotó: Ulrich Baumgarten

Akár a 326 forintos szintet sem tartják elképzelhetetlennek egyes szakértők, mármint ami a forint euróval szemben mért árfolyamát illeti. Most tehát még összetehetjük a kezünket, hiszen "csak" 317-318 forintos szintig romlott az árfolyam. Hogy miért történt meg mindez? Az elemzők úgy vélik, hogy a piac nagyobb kamatvágást remélt az uniós közös pénzt kezelő szervezettől, de az nem lépte meg, erre az euró folyamatosan erősödik, s hozzá képest gyengül a forint. Mások a magyar gazdaságról szóló adatokat ugyan egyre szebbenk látják, a nemzetközi hitelminősítő cégek 2016-ra már kilátásba helyezték a felminősítést is, de a magyar jegybank erőszakolt alapkamat politikája nem látszik váltzni, azaz nem várható kamatemelés mostanság. Nos, lehet hogy ez utóbbi számít, azaz inkább eladják a forintalapú értékpapírokat, mert kicsi a hozam, ami miatt többlet alakul ki a piacon, ami gyengíti pénzük árfolyamát. Tény az is, hogy a régió egésze rontott: például a lengyel zloty is esni kezdett a napokban. A kérdés az, mi várható az év végéig: a piac lassan bezár, jön a karácsony, akkor pedig akár egészen január végéig maradhat ez a nagyon gyenge forint  szint, aminek ma már csak az exportőrök örülnek. A magyar kormányzat biztosan nem, mivel éppen az év utolsó napjain mért adatokat kell majd 2015. év egészére vonatkoztatva rögzítenie egyes statisztikákban. Nem mindegy tehát ilyenkor, hogy az ország adósságát miként lehet elszámolni, nem mindegy, milyen dollár, svájci frank vagy éppen euróhoz mért szinten áll a forint.

Ezek is érdekelhetnek