Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ha már a mangalicának, az őshonos szürke marhának, a kolbásznak, hurkának, a pálinkának a magyar bornak van évente sok-sok alkalma fesztiválokon, bemutatkozni, akkor a magyar hal is megérdemli, hogy megtehesse. Ezért szerveztek a halászok egy önmagában is igen érdekes környezetbe az idén első alkalommal egy országos halfesztivált. Itt egy helyen található meg az ágazat színe-java, élőhalat éppúgy kínálva, mint kész, feldolgozott formában. Aki tehát egy jót akar enni, vagy minőségi alapanyagokhoz, vagy konyhakész, előkészített termékekhez akar jutni, ráadásul nívós programokon is szórakozna, az ezen a hétvégén látogasson el a fővárosi Magyar Vasúttörténeti Parkba!
A magyarok az év végi ünnepek során fogyasztják el az éves halmennyiség 40 százalékát. A fejenkénti fogyasztás Magyarországon évente mintegy 4-5 kilogramm közötti, amely lényegesen alacsonyabb a 18 kilogramm körüli uniós átlagnál. Még mindig a ponty a legnépszerűbb hal Magyarországon, de már sokan keresik a harcsát, a csukát, valamint a süllőt is, illetve a feldolgozott termékeket is. A halárak az idén nem változnak a múlt évihez képest, egy kilogramm élő ponty ára a vásárlás helyétől függően 800-1200 forint között mozog az országban, míg ugyanezen termék feldolgozott formájáért 1200-1500 forintot kérnek – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezetője.
- Hogy a halételek kiválóra sikerüljenek, ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani egy rendezvénnyel is – folytatja Lévai. Első alkalommal kerül megrendezésre a Karácsonyi Halvásár névre hallgató egész hétvégés programsorozat, amelynek a Magyar Vasúttörténeti Park Orient csarnoka ad otthont. A karácsony előtti utolsó hétvégén Magyarország legjelentősebb haltermelőivel találkozhatnak a vásárlók, kedvező árú, kiváló minőségű halak közül választhatnak hagyományos karácsonyi vacsorájukhoz, melynek elengedhetetlen alapanyaga a minőségi magyar hal. Ponty, harcsa, busa, amur, kárász, süllő, pisztráng és még sok egyéb hal kerülhet a vásárlók kosarába.
A halvásár vidám, fesztiválszerű programokkal csalogat kicsiket és nagyokat. Fellépő művészek biztosítják a vidám hangulatot, a rendezvény ideje alatt a háziasszonyok egy látványkonyhában kaphatnak ötleteket a karácsonyi menü elkészítéséhez. A halakat közelebbről is megismerheti a látogató: egy 22 ezer literes akváriumban megtekintőek a Magyarországon őshonos halfajok. A kitelepülő halászcsárdák és halbisztrók gondoskodnak a finom falatokról, de a szervezők kóstolókkal is várják a vásár látogatóit. A belépő jegy mellé minden látogató karácsonyi receptfüzetet kap, amely segítséget nyújthat a karácsonyi menü összeállításában. Lesz bográcsban halászlé főzés, a Hungaricummá minősített Bajai halászlé készítését egy bajai csoport mutatja majd be, de láthatnak halkolbász töltést és sütést is.
A Karácsonyi Halvásárt a Magyar Akvakultúra Szövetség és a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége egyetértésével az Aranyponty Zrt. hívta életre, támogatja a Miniszterelnökség Halászati Operatív Program Irányító Hatósága, a Nemzeti Agrár Kamara, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Hethland Kft. A rendezvényről további információkat a www.karacsonyihalvasar.hu, illetve a www.facebook.com/karacsonyihalvasar oldalon olvashatnak!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu