Békés tehenek dühös gazdái - Tehenek a villamosok között

Ilyen békés demonstrációt még nem látott a főváros! Április 4-én délelőtt és kora délután hat Holstein-friz tehén vonult át előbb Óbudáról a Rózsadomb lábához, majd onnan a pesti belvárosba.

GazdanetO. Horváth György2016. 04. 04. hétfő2016. 04. 04.

Kép: 2016. április 4. Budapest Tehén tüntetés tejtermelők tej szarvasmarha

Békés tehenek dühös gazdái - Tehenek a villamosok között
2016. április 4. Budapest Tehén tüntetés tejtermelők tej szarvasmarha

A féltucatnyi tejelő állat az egész magyar tejtermelést képviselte tüntető gazdáikkal az élen. A tejesek egy év óta már a sokadik alkalommal szerveztek megmozdulást, hogy a kormány vessen véget a tejfelvásárlási árak zuhanásának. A tehenészek előbb az Országos Kereskedelmi Szövetség, Majd a Nébih, végül az adóhatóság vezetőinek adtak át petíciót. Ugyanis e hatóságok képtelenek megállítani az ellenőrizetlen, adócsalt import tejek hazai boltokban történő dömpingáras forgalmazását. Amennyiben nem érnek el most eredményt, két hét múlva újabb demonstrációt szerveznek.

Azért ismétlődnek a tejes tüntetések, mert az utóbbi hónapokban a tavalyi nagy zuhanás, majd némi  áremelkedés után januártól ismét esnek az átvételi árak. Míg egy liter tejet a tehenészetek 95-105 forintért állítanak elő, addig csak 55-75 forintot kapnak manapság érte. Az ár az év elején már 80 forint fölött járt, de később ismét esni kezdett. Miközben itthon éppen annyi tejet termelünk, ami elég lenne az ország ellátására, addig 250 millió liter UHT-tej – több hónapig hűtés nélkül eltartható  tej – érkezik az országba, legalább 40-50 forinttal olcsóbban, mint az itthon előállított. Ez a többségében Szlovákiából származó termék még az előállítás helyén hasonló költségen készül el, mint nálunk. Aztán, átjőve a határon, egyszerre csak 40-50 forinttal lesz olcsóbb – éppen annyival, mint az ottani és az itteni áfa-költség közötti különbség. Ezért állítják a tejesek, hogy az olcsó tej csakis adócsalt termék lehet. Tej importtal egyébként tucatnyi vállalkozás foglalkozik, melyek behozzák és hazai láncoknak adják el kamionszámra e tejet. A tejtermelők már számos alkalommal fordultak a kereskedelmi cégekhez, szövetségeikhez, hogy korlátozzák magukat: a magyar tejnél ne adják olcsóbban az importot. Hasonló a sajtoknál is a helyzet: ott is 250 millió liternek megfelelő, sokszor gyenge minőségű sajt érkezik szinte tejárban az országba.

A tehenészek szövetsége állítja, naponta 40-50 kamiont kellene csak ellenőrizni, lefülelni és máris megszűnne a fenti probléma. Felvázoltak már egyszerűbb céghálókat is, hogy az adóhatóság és a z élelmiszer-biztonsági szervezet léphessen, de sok konkrét eredmény nem született. Ezért is tüntettek ma a kereskedelmi szövetség, a NAV és a Nébih épületei előtt.

Ezek is érdekelhetnek