Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A kutatások szerint jóval több ételt fogyasztunk el, mint amennyire a szervezetünknek szüksége volna. Ám ezeknek az étkeknek nagy része tápanyagokban igen szegény, ami a feldolgozott, előre elkészített instant és gyorsételeknek köszönhető.
Napjaink rohanásában hajlamosabbak vagyunk rá, hogy éhesen a könnyebb megoldásokat válasszuk. Ez viszont oda vezet, hogy a tápanyagban kevésbé gazdag élelmiszerekből jóval többet fogyasztunk, hogy az energiaszintünket tartani tudjuk. A nagy sietségben ráadásul egyre kevesebb a testmozgással töltött idő. Számos szakember részben ezt a folyamatot okolja azért, hogy az elhízás gyakorlatilag népbetegség lett. A számokat tekintve 1970 és 2000 között a nőknél mintegy 400, a férfiaknál 200 kalóriával nőtt a napi energiabevitel.
AMIBŐL KEVESEBB IS ELÉG
Amikor a szervezet energiaszintje csökken, azonnali pótlásért kiált. Ilyenkor hajlamosak vagyunk olyan – akár készétel – után nyúlni, ami bőven tartalmaz cukrot, telített zsírsavat, sót. Persze ezek fogyasztását nem kell teljesen feladni, de mindenképpen megéri normalizálni. Ugyanis a túlfogyasztásuk sokkolja a szervezetet, s bár rövid távon jóllakottsági érzetet nyújtanak, ám ez gyorsan elillan, a vércukorszint hamar visszazuhan a nulla alá, ezért újból éhesek leszünk, s megint valami nagy mennyiségben egészségtelen étel után nyúlunk. Ezt a jelenséget elősegíti, hogy a hipermarketek polcain kibővült a kínálatuk.
MIT TEHETÜNK?
A helyes táplálkozást nagyban elősegíti néhány jól bevált trükk. A legegyszerűbb, ha a lakásunkban és a munkahelyünkön nem tartunk olyan élelmiszereket, amelyek károsak lehetnek. Jóllakottan és listával a kezünkben induljunk bevásárolni. Szánjunk rá pár percet, hogy egy hétre előre megtervezzük, milyen ételeket készítünk, írjuk össze a hozzávalókat. A boltba érve a vásárlást kezdjük az ásványvizeknél, cukros italokat ritkán fogyasszunk. Aztán következik a zöldséges-gyümölcsös, majd a hentespult, ahol sovány, színhúsokat vásároljunk. Segít, ha a veszélyes zónákat elkerüljük: nem megyünk be a chipses- és csokissorra, inkább válogatunk a gyümölcsök között. A fehér liszt helyett vegyünk teljes kiőrlésűt, a sós chipset pótolják a zöldségchipsek vagy az ízesített kölesgolyók.
TARTHATÓ AZ EGYENSÚLY
Hogy ne együnk többet, mint amennyit a szervezetünk igényel, úgy kerülhetjük el, ha tápanyagban gazdagabb ételeket – elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket – fogyasztunk, hiszen ezekből kevesebb is elég a szervezetünk számára. E módszerrel egyébként csökkenthetjük az elhízás rizikóját is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu