Támogatást kap az olajtök, a krumpli, a fűszernövény

Számos változásról döntöttek egyes agrár- és vidékfejlesztési pályázatok kapcsán, ez érinti a zöldítést éppúgy, mint például a vetőmagnormák. Változnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés feltételei jövőre, hogy egyszerűbben és átláthatóbban alkalmazhassák azokat a gazdálkodók – hangzott el a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által szervezett növénytermesztési és kertészeti konferencián.

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 17. csütörtök2016. 11. 17.

Kép: Némethné Baksa Eszter Nagyrákosi gazda és polgármester őrség tök tökmag 2011 10 02 Fotó: Kállai Márton

Támogatást kap az olajtök, a krumpli, a fűszernövény
Némethné Baksa Eszter Nagyrákosi gazda és polgármester őrség tök tökmag 2011 10 02 Fotó: Kállai Márton

A rizsnél hektáronként 2,5 tonnás hozamot kell igazolni 2017-ben a termeléshez kötött támogatás feltételeként. Változik a támogatható zöldségek köre, és új vetőmagnormákat vezetnek be. Jövőre bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája, például a sziki kenderrel és a fekete zabbal. A nitrogénmegkötő növények esetében a hazai termesztési technológiához igazítják a bab termesztési idejét. Támogathatóak lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények, az olajtök, az étkezési burgonya, valamint az intenzív és a hagyományos gyümölcsök is. Kikerül viszont a támogatotti körből például az olajretek – jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A zöldítésnél az elmúlt két év tapasztalatai alapján annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelése, fenntartási időszakot írnak elő. Így a vetéstől számított legalább 60 napig az ökológiai jelentőségű másodvetést a gazdálkodó nem forgathatja be. Emellett a spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból állandó kultúrának minősül. A zöldítés rendeletben további módosításokra is számítani kell, mivel az uniós jog is változni fog.

Az idei egységes kérelemben bekövetkezett egyik legfontosabb változás az volt, hogy bevezették az úgynevezett sárga lapos rendszert. Ez az jelenti, ha a helyszíni ellenőrzésre kiválasztott termelőknél csekély mértékű túligénylést tapasztaltak, akkor csökkentett – 50 százalékos – szankciót kapott a termelő. De ha a következő évben ismét túligénylést tapasztalnak nála, akkor a tárgyévben a normál szankcióval sújtják és a tárgyévet megelőző évre is kiróják rá a csökkentett és normál szankció különbségét is. Továbbá az idén bevezették az előzetes ellenőrzést is, ami lehetővé teszi a gazdáknak a hibáik előzetes szankciómentes javítását az egységes kérelemben.

Az unió által közvetlenül térített agrártámogatások összege mintegy 400 milliárd forintra rúg, a nemzeti támogatások összege pedig 100 milliárd forint körüli. Ezek a támogatási összegek gyakorlatilag jövőre sem változnak. Így az alaptámogatásra és a zöldítésre jutó támogatás összege hektáronként 226,1 euró, mintegy 70 ezer forint. A fiatal gazdák számára ehhez még hozzá kell számolni 67,9 euró, mintegy 21 ezer forint további támogatást is
 

Ezek is érdekelhetnek