Újabb baromfiállományokat likvidálnak a madárinfluenza miatt hazánkban

Bár újabb betegségkitörésről nem érkezett hír, még nem megbetegedett állományokból is kimutatták már a kórokozót bugaci és kiskunmajsai körzetekben, ahol már előfordult a kór. Ezért a körzet egy kilométeres környékén minden baromfit leölet az állam. A gazdákat kártalanítják.

GazdanetO. Horváth György2016. 11. 18. péntek2016. 11. 18.
Újabb baromfiállományokat likvidálnak a madárinfluenza miatt hazánkban

A bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza kitörés körzetében rendkívül sok és egymáshoz közel eső baromfiállomány található. Kiskunmajsa közelében a NÉBIH laboratóriuma új állományból is kimutatta a vírust. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében az országos főállatorvos döntése alapján a két kitörés 1 kilométeres körzetében minden baromfit leölnek, függetlenül attól, hogy az állományok fertőzöttek-e. Az intézkedés több tízezer állatot érint. A hatóság az érintett állattartókkal felvette a kapcsolatot. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a beteg állományok környezetében is leölnek minden baromfit, függetlenül attól fertőzött-e vagy sem.

Az európai madárinfluenza járvány – melynek hazánk is elszenvedője – egyre több országot érint. A magyar baromfiállomány védelme érdekében, az országos főállatorvos döntése alapján, további gazdaságok állományainak felszámolását rendelte el a NÉBIH-ben működő Országos Járványvédelmi Központ. Az intézkedés célja, hogy megakadályozza az érintett területen sűrűn elhelyezkedő állományok esetleges megfertőződését. Az érintett állattartók állami kártalanításban részesülnek. A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális információk (kitörések, korlátozások, gyakran ismételt kérdések) elérhetők a NÉBIH honlapján.

Ezek is érdekelhetnek