Mindent a kertből

Harmincegy éve indult hódító útjára a Lelkes Lajos által szerkesztett Házikerti kézikönyv, amelynek hatodik, átdolgozott kiadása a napokban került a könyvesboltokba.

Gazdanet(Wirth)2016. 12. 18. vasárnap2016. 12. 18.
Mindent a kertből

Harmincegy éve látott napvilágot az első kötet, s az egymást követő kiadások megírásában a szakma olyan tekintélyei vállaltak részt, mint Eperjesi Imre, Timon Béla, Zatykó Lajos, Zatykóné Draskóczy Erzsébet és Zilai János. Akik, amellett, hogy szakterületük kiváló ismerői, maguk is műveltek ház körüli kertet, ugyanakkor a tudásukat közérthető formában tudták papírra vetni.

A legújabb kiadás annak a változásnak a jegyében szerkesztetett, ami a kertészeti termesztés elmúlt jó három évtizedét jellemezte. Az olyan nagy kultúrák, mint a zöldség, a gyümölcs, a szőlő természetesen továbbra is súllyal szerepelnek, mellettük azonban teret kap a biokertészkedés, a fűszer- és gyógynövények termesztése is. A mai kor igényeinek megfelelően a kötet a bor- és csemegeszőlő termesztési fogásainak ismertetésén túl választ ad arra a népszerű kérdésre is, hogyan készíthetünk saját termésből bort és különböző gyümölcsitalokat házilagosan.

A fajták termesztési tulajdonságairól jól áttekinthető táblázatok tájékoztatnak, illetve adnak segítséget a választáshoz. A magyar szőlő- és gyümölcsfajtákat népszerűsítendő pedig a könyv belső borítóit az ezekről készült felvételek illusztrálják.

A szerkesztő szándéka szerint a Házikerti kézikönyv abban a reményben újult meg, hogy a hazai házikerti mozgalom feltámad tetszhalott állapotából, újra reneszánszát éli, művelői pedig keresik az igényes szakirodalmat. Mindennek már vannak látható jelei is, s nemcsak azok köréből, akik eddig jobbára sorsára hagyták a kertjüket, hanem azok táborából is, akik beleuntak a csak díszkertben-gyepben gondolkodó, egyoldalú „operettkertészkedésbe”, és engednek az olyan izgalmas és hasznos kihívásnak, hogy zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt, fűszernövényt is termesszenek a feltört pázsiton.
 

Ezek is érdekelhetnek