Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A beltéri fűszernövénykert létrehozása nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Csak a virágcserepek és a vetőmagok vagy palánták helyes kiválasztására, illetve néhány alapismeretre van szükség.
Sokat spórolhatunk, ha fűszernövényeket termesztünk. Ha a lakásban tartjuk őket, télen is szépen fejlődnek. Ahhoz, hogy zárt térben neveljünk fűszernövényeket, nincs szükség drága eszközökre.
Persze néhány tényezőt figyelembe kell vennünk, így például a növények magasságát, terjedelmét, fényigényét és a vízelvezetési problémákat. Válasszunk a lakásban olyan helyet a növényeknek, ahol a leghosszabb ideig kapnak részleges napfényt. Használjunk jó minőségű virágföldet. Töltsük meg a cserepet úgy, hogy felül nagyjából 5 cm maradjon szabadon. Vessük el a magokat a csomagoláson leírtak szerint, majd óvatosan öntözzünk.
Trágyázzuk a földet vízben oldódó, gyorsan lebomló mű- vagy szerves trágyával. Mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasításokat, különösen a szerves trágyák esetében.
Figyeljünk rá, hogy a különböző márkáknak más és más a hatóanyag-tartalma.
A beltéri viszonyokat legjobban tűrő növények: kakukkfű, zsálya, bazsalikom, menta, rozmaring, snidling vagy metélőhagyma, petrezselyem, koriander, oregánó. Mivel különbözőképpen nőnek, az elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk, hogy például a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom bokros. A legtöbb fűszernövény jól fejlődik a 10–15 cm mélységű földben. Ha megengedjük, hogy túl nagyra vagy hosszúra nőjön, túl kemény lesz, s így veszíthet az aromájából és a hatóanyagaiból.
Az ültetést követően takarjuk le a magokat műanyag zacskóval, amelyre szurkáljunk lyukakat.
Ez segít megőrizni a talajnedvességet és a növény sarjadását. Amikor a csíranövények már kéthetesek, távolítsuk el a műanyag fóliát. Figyeljünk, a talajnak nedvesnek kell maradnia, de nem kell átázzon. Amikor a csírák kikelnek, öntözzük naponta. Ha nincs hideg, kitehetjük néhány órára a közepes napfényre.
A csíranövények megerősödése után a nedvességet csak akkor kell pótolni, ha a talaj felső 3–5 centije kiszáradt.
Főzésnél a növény friss hajtásait csípjük le. Ha szárított fűszernövényt akarunk, hagyjuk megnőni a növényt, aztán húzzuk ki gyökerestől és függesszük fel száradni, majd zúzzuk apróra és tároljuk műanyag zacskóban vagy légmentesen zárható műanyag dobozban.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu