Termesszük a lakásban

A beltéri fűszernövénykert létrehozása nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Csak a virágcserepek és a vetőmagok vagy palánták helyes kiválasztására, illetve néhány alapismeretre van szükség.

Gazdanet(Wirth)2016. 12. 09. péntek2016. 12. 09.
Termesszük a lakásban

Sokat spórolhatunk, ha fűszernövényeket termesztünk. Ha a lakásban tartjuk őket, télen is szépen fejlődnek. Ahhoz, hogy zárt térben neveljünk fűszernövényeket, nincs szükség drága eszközökre.

Persze néhány tényezőt figyelembe kell vennünk, így például a növények magasságát, terjedelmét, fényigényét és a vízelvezetési problémákat. Válasszunk a lakásban olyan helyet a növényeknek, ahol a leghosszabb ideig kapnak részleges napfényt. Használjunk jó minőségű virágföldet. Töltsük meg a cserepet úgy, hogy felül nagyjából 5 cm maradjon szabadon. Vessük el a magokat a csomagoláson leírtak szerint, majd óvatosan öntözzünk.

Trágyázzuk a földet vízben oldódó, gyorsan lebomló mű- vagy szerves trágyával. Mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasításokat, különösen a szerves trágyák esetében.

Figyeljünk rá, hogy a különböző márkáknak más és más a hatóanyag-tartalma.

A beltéri viszonyokat legjobban tűrő növények: kakukkfű, zsálya, bazsalikom, menta, rozmaring, snidling vagy metélőhagyma, petrezselyem, koriander, oregánó. Mivel különbözőképpen nőnek, az elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk, hogy például a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom bokros. A legtöbb fűszernövény jól fejlődik a 10–15 cm mélységű földben. Ha megengedjük, hogy túl nagyra vagy hosszúra nőjön, túl kemény lesz, s így veszíthet az aromájából és a hatóanyagaiból.

Az ültetést követően takarjuk le a magokat műanyag zacskóval, amelyre szurkáljunk lyukakat.

Ez segít megőrizni a talajnedvességet és a növény sarjadását. Amikor a csíranövények már kéthetesek, távolítsuk el a műanyag fóliát. Figyeljünk, a talajnak nedvesnek kell maradnia, de nem kell átázzon. Amikor a csírák kikelnek, öntözzük naponta. Ha nincs hideg, kitehetjük néhány órára a közepes napfényre.

A csíranövények megerősödése után a nedvességet csak akkor kell pótolni, ha a talaj felső 3–5 centije kiszáradt.

Főzésnél a növény friss hajtásait csípjük le. Ha szárított fűszernövényt akarunk, hagyjuk megnőni a növényt, aztán húzzuk ki gyökerestől és függesszük fel száradni, majd zúzzuk apróra és tároljuk műanyag zacskóban vagy légmentesen zárható műanyag dobozban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek