Hizlalni csak okosan!

HIZLALNI CSAK OKOSAN! A sertéshizlalás jövedelmezőségét több tényező határozza meg. Elsődleges a genetika és a takarmányozás.

Gazdanet(Wirth)2017. 01. 23. hétfő2017. 01. 23.
Hizlalni csak okosan!

A húshibridek hizlalása akkor gazdaságos, ha fiatal korban hízóba állítjuk, ekkor az állat nagyon jól hasznosítja a takarmányt, nagyobb részéből húst állít elő. Az idősebb korban hízóba állított hússertés a takarmányából többet fordít életfenntartásra, zsírtermelésre, ezért hizlalása gazdaságtalan.

Sonkasertés-hizlalás céljára azok a hússertések alkalmasak, amelyek 7-8 hónapos korukra 95–105 kg súlyúak és telt sonkaformákat mutatnak.

E célra a legjobban megfelel a bacontípusú sertés, például a magyar nagyfehér fajta.

A félintenzív hizlalás ott gazdaságos, ahol sok és olcsó melléktermék áll rendelkezésre. Az extenzív hizlalási mód a biohúselőállításnál lehet út: a piac kis része megfizeti ennek sokkal magasabb árát. A süldőztetés nélküli intenzív és a legeltetéssel összekapcsolt abraktakarékos, félintenzív mód mellett a hizlalási idő még viszonylag rövid, a takarmányértékesítés is jónak mondható, s az olcsóbb melléktermék miatt összességében a jövedelmezőség is elfogadható.

Ezek is érdekelhetnek