Odavágott a fagy a bornak

Drágább lehet a szőlő és a bor is idén a fagy miatt. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által végzett előzetes felmérés szerint a szokatlanul kemény januári fagy miatt az idei szőlőtermés is jelentősen csökkenhet.

GazdanetO. Horváth György2017. 02. 15. szerda2017. 02. 15.

Kép: Baja, 2012. december 06. Bálint István szőlőmunkás jégbor készítéséhez szedi a szőlőt a Hajós-Bajai borvidékhez tartozó Sümegi és fiai pincészet ültetvényén Baja határában. A borászatban három hektár rajnairizlinget (110 Gaisenheim) védtek le madárhálóval és hagytak meg a téli szüretre, hogy a fagyok beállta után, minusz hét celziuszfokban szedjék le termést. Így a bogyók viztartalma jéggé fagy ezáltal koncentrálódik a cukortartalma és prémium minőségű édesbort készíthetnek belőle. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Odavágott a fagy a bornak
Baja, 2012. december 06. Bálint István szőlőmunkás jégbor készítéséhez szedi a szőlőt a Hajós-Bajai borvidékhez tartozó Sümegi és fiai pincészet ültetvényén Baja határában. A borászatban három hektár rajnairizlinget (110 Gaisenheim) védtek le madárhálóval és hagytak meg a téli szüretre, hogy a fagyok beállta után, minusz hét celziuszfokban szedjék le termést. Így a bogyók viztartalma jéggé fagy ezáltal koncentrálódik a cukortartalma és prémium minőségű édesbort készíthetnek belőle. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A HNT arra számít, hogy 2017-ben mind a szőlő felvásárlási ára, mind a borok ára emelkedik.A hegyközségektől érkezett visszajelzések alapján a tartós fagy – amely jelen esetben akár mínusz húsz fok alatti hőmérsékletet is jelentett – elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos szőlőterületeken okozott kárt - idézi a HNT közleménye Légli Ottót, a szervezet elnökét. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyeket a 2016-os évben elemi kárt szenvedtek. Noha e helyeken a hőmérő higanyszála nem érte el a kritikus -20 fokot, a jégkár miatt be nem ért szőlővesszőkön lévő rügyképletek így sem tudták elviselni a tél okozta károsodásokat.

A HNT arra számít, hogy 2017-ben mind a szőlő felvásárlási ára, mind a borok ára emelkedik. Frittmann János, a HNT Szakmaközi Bizottságának elnöke szerint a károsodás mértékét jelentősen befolyásolja az adott szőlőfajta hideggel szembeni ellenálló képessége, a szőlőültetvény kondíciója és földrajzi kitettsége. Egyes fajták esetében néhány területen a termőrügyek 90 százalélka is áldozatául esett a fagynak. A terméscsökkenés nagyságára nézve az lesz a döntő, hogy a mellékrügyek milyen mértékben károsodtak, és azok mennyi termőképletet tartalmaznak, ettől függ a szőlő regenerálódó képessége. A károsodás a gazdák számára mennyiségi kárt jelent, a 2017-es bor minőségét nem veszélyezteti.

 

Ezek is érdekelhetnek