Kibírták a gyümölcsfák

A gyümölcsösökben nem okozott jelentős fagykárt a szokatlanul hideg tél - állapította meg a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. (MKSZN) tizennégy gyümölcsfajta rügyeinek laboratóriumi vizsgálata alapján.

GazdanetO. Horváth György2017. 03. 17. péntek2017. 03. 17.

Kép: Havas jeges fagyott almafa kertben télen hó jég fagykár 2017.01.19 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Kibírták a gyümölcsfák
Havas jeges fagyott almafa kertben télen hó jég fagykár 2017.01.19 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával, valamint termesztéstechnológiai módszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó társaság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: 8 alma- és 6 meggyfajta fáinak termőrügyeit vizsgálták, kétméteres magasságból, véletlenszerűen vett minták alapján.

A magyar cég újfehértói telephelyén végzett laboratóriumi vizsgálat során kiderült: a meggyfajták közül egyedül a debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, itt a minta negyede károsodott. A szakemberek szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy gyenge lesz a termés, hiszen a bőséges gyümölcshozamhoz elegendő, ha a virágrügyek 15-20 százaléka megköt.
A közleményben Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa kifejtette, hogy a régió gyümölcsültetvényei a tél folyamán helyenként mínusz 17 fokos hideget is elviseltek. Magyarázata szerint ennek elsődleges oka az, hogy a decemberre mélynyugalmi állapotba került fákat február végéig nem érte olyan jelentős felmelegedés, amely elindította volna a nedvkeringést. Ez ugyanis egy újabb erős lehűlés alkalmával sérülékennyé tette volna a növényeket. A szakember jelezte: a jelenleg biztató terméskilátásokat a tél már nem, legfeljebb a májusi fagyok veszélyeztethetik.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetnek