Halálos, alig ismert vírus fenyegeti a népszerű halat

Egy erősen fertőző és a halakra nézve halásos vírusos betegség szedi áldozatait a tenyésztett és vadon élő tilápia halak között, amely a világ egyik legfontosabb emberi fogyasztásra szánt hala.

GazdanetO. Horváth György2017. 05. 29. hétfő2017. 05. 29.
Halálos, alig ismert vírus fenyegeti a népszerű halat

A betegség megjelenése aggodalomra adhat okot, ezért a tilápia-vásárló országok jobban teszik, ha felkészülnek előre az esetleges veszélyekre gyakoribb diagnosztikai vizsgálatok, egészségügyi engedélyek érvényesítése, karantén rendelkezések, eltávolítási tervek formájában – figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) globális információs és korai előrejelző rendszere. A „tilápia tavi vírus” (Tilapia Lake Virus, TiLV) már öt országban és három kontinensen van jelen hivatalosan: Kolumbia és Ecuador, Egyiptom, Izrael és Thaiföld.

Miközben a közegészségre nem jelent veszélyt, a fertőzött állatokra annál inkább. 2015-ben több mint 6 millió tonna tilápia került kereskedelmi forgalomba, majdnem 10 milliárd dollár értékben. A tilápia exportáló országok ébersége kulcsfontosságú, hogy a kereskedelem során betartsák az állategészségügyi protokollokat, jegyzi meg az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Aktív megfigyelőprogramokat kell indítani, hogy megállapítható legyen a vírus jelenléte (vagy épp a fertőzésmentesség), földrajzi kiterjedése, és a további rizikófaktorok azonosítása. Továbbá szükséges lehet felvilágosító kampányokat indítani az akvakultúrával foglalkozók számára.

Jelenleg ilyen aktív figyelőrendszer működik Kínában, Indiában, Indonéziában és hamarosan a Fülöp-szigeteken is. Izraelben kutatások zajlanak az állatok magas arányú pusztulásának okát keresve, továbbá a magánszektor már a vakcina gyártásán dolgozik.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a betegség a fagyasztott hal révén is terjedhet-e, mindenesetre „valószínű, hogy a vírus szélesebb körben fertőz majd, ezzel világszerte jelentősen veszélyeztetve a tilápia termelést,” olvasható a FAO figyelmeztetésben.

A tilápia hal a második legnépszerűbb tenyésztett halfaj a mennyiséget tekintve, emberek millióinak biztosítva élelmet, megélhetést és jövedelmet, köztük sok kistermelőnek is. Az elérhető ár, mindenevő táplálkozása, magas fokú tűrőképessége az intenzív tenyésztési módszerekkel és a betegségekkel szemben teszik a tilápiát ilyen fontos fehérje forrássá, főleg a fejlődő országokban. Kína, Indonézia és Egyiptom a három vezető tilápia termelő ország, de a szubszaharai Afrikában is minden adott a terjedéshez.


 

Ezek is érdekelhetnek