Kertésznaptár: Vegyszer nélkül

KERTÉSZNAPTÁR (május 26.–június 1.)

GazdanetValló László2017. 05. 26. péntek2017. 05. 26.
Kertésznaptár: Vegyszer nélkül


- Ebben az időszakban egymást érik a kórokozók, kártevők támadásai, a szegény kertész azt sem tudja, melyiket mivel üsse. A jól megválasztott, és jól időzítve, azaz a kártevők tömegszaporodásának (rajzáscsúcsának) idején kijuttatott növényvédő szeres kezeléssel tehetünk a legtöbbet a rovarkártevők ellen. De a mechanikai védekezések szerepe sem lebecsülendő, részint, mert a permetezés legjobb idejét nem könnyű eltalálni, részint pedig a kifejlett alakok ellen a vegyszer már igencsak hatástalan. A kert gyommentesen tartása is fontos a védekezésben, hiszen a sűrűn elgazosodott területek fertőzési források.

- A hernyófogó papíröv régi eszköze a molylepkék elleni mechanikai védekezésnek. Elkészítése egyszerű: vágjunk hullámpapír táblából 15-20 centi széles csíkokat úgy, hogy a papírredők majd a fatörzzsel párhuzamosan fussanak. Ezeket kötözzük fel körben a nagyobb fák (nemcsak gyümölcsfák) törzsére, egy-két méter magasan. A hullámpapír redőzete kiváló búvó- és szaporodóhelyet kínál a kártevő rovaroknak. Az öveket kéthetente szedjük le és égessük el.

- A meleg napok kedveznek a kórokozók elszaporodásának a borospincében is, fokozottan ügyeljünk hát a tisztaságra. Tartós hajnali és késő esti szellőztetéssel igyekezzünk megóvni borunkat a túlmelegedéstől, ami borbetegségek, borhibák forrása. Az elcsöppent, lefolyt italt mindenkor töröljük föl.

Ezek is érdekelhetnek